Search
Close this search box.

Ob 30-letnici spopada na Holmcu osrednja slovesnost ob dnevu policije. Na Prevaljah na voljo priložnostni poštni žig in ovojnica, na ogled tudi filatelistična razstava

Na nekdanjem mejnem prehodu Holmec bo zvečer potekala osrednja slovesnost ob dnevu policije in ob 30-letnici delovanja policije v samostojni Sloveniji. Slavnostni govornik bo predsednik republike Borut Pahor, udeležence pa bosta nagovorila tudi generalni direktor policije Anton Olaj in minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Na slovesnosti se bodo spomnili dogodkov na nekdanjem mejnem prehodu Holmec leta 1991, pa tudi vseh drugih osamosvojitvenih dogodkov, v katere so bili vključeni pripadniki takratne milice, ki so se ob pomoči teritorialne obrambe in ljudstva skupaj uprli agresiji Jugoslovanske ljudske armade (JLA), so sporočili iz Generalne policijske uprave.

Preberite tudi: Zaradi slovesnosti zapora ceste in sprememba prometnega režima na mejnem prehodu Holmec

Slovenski policisti so 27. junij izbrali za dan policije v spomin na začetek konflikta na nekdanjem mejnem prehodu Holmec. Tam je 27. in 28. junija 1991 potekal eden od spopadov slovenske osamosvojitvene vojne. Spopadli so se pripadniki slovenske milice oz. policije in teritorialne obrambe na eni ter na drugi strani pripadniki JLA, ki so dobili ukaz zasesti mejni prehod.

“Spopad, ki je bil za pripadnike milice in teritorialne obrambe na Koroškem ognjeni krst, je bil kljub primanjkljaju orožja, streliva in zvez izpeljan učinkovito. Tesno sodelovanje vseh, miličnikov, pripadnikov teritorialne obrambe, civilistov in sanitete je omogočilo zmago na Holmcu,” sta v epilogu publikacije z naslovom Boj na Holmcu, objavljene leta 2006, zapisala avtorja Vladimir Prebilič in Damijan Guštin.

Dodala sta, da je bil za svetovne razmere to spopad majhnih razsežnosti, vendar je bil še kako pomemben za Koroško in Slovenijo. “Tudi ta zmaga in brezkompromisnost teritorialne obrambe in miličnikov je prepričala najvišje avtoritete v strukturah JLA, da Republika Slovenija razpolaga s pomembno silo, ki so jo pred tem odkrito podcenjevali. Sporočilo bojev na Holmcu je prepričalo tudi ostale poveljnike stražnic, da so se predali brez spopadov. Sporočilo, da po takem spopadu ne dovolijo vrnitve JLA na mejo, je bilo eno od vodil slovenski delegaciji na pogajanjih na Brionih,” sta zapisala avtorja.

Navedla sta tudi, da čeprav je spopad zahteval pet smrtnih žrtev, devet težko ranjenih in pet lažje ranjenih vojakov, so analize spopada pokazale na dosledno spoštovanje določil mednarodnega vojnega in humanitarnega prava. Vsem ranjenim je bila nudena zdravniška pomoč ne glede na to, na kateri strani se je posameznik boril. “Iz razgovorov in dostopnih dokumentov je razvidno spoštovanje nasprotnika in izogibanje nepotrebnim žrtvam,” sta v omenjeni publikaciji še zapisala Prebilič in Guštin.

Ob 30-letnici dogodkov na Holmcu je Koroško filatelistično društvo v sodelovanju z Občino Prevalje pripravilo priložnostni poštni žig, ki bo danes v uporabi na pošti 2391 Prevalje. Hkrati je izšla priložnostna poštna ovojnica, v prostorih Družbenega doma na Prevaljah je na ogled priložnostna filatelistična razstava Za Koroško zaslužni!

Na nekdanjem mejnem prehodu Holmec bo zvečer potekala osrednja slovesnost ob dnevu policije in ob 30-letnici delovanja policije v samostojni Sloveniji. Slavnostni govornik bo predsednik republike Borut Pahor, udeležence pa bosta nagovorila tudi generalni direktor policije Anton Olaj in minister za notranje zadeve Aleš Hojs.