V Slovenj Gradcu potekal “Dan za lahko branje”

V sredo, 8. junija 2022, je v prostorih Mladinskega kulturnega centra Slovenj Gradec (MKC) potekal dogodek »Dan za lahko branje«, ki ga je v okviru projekta LAHKO BRATI organiziral Zavod RISA. Na dogodku so več kot petdeset obiskovalcev ter ambasadork in ambasadorjev lahkega branja nagovorile podžupanja Mestne občine Slovenj Gradec Martina Šisernik, ustanoviteljica Zavoda Risa Saša Lesjak in pisateljica dr. Aksinja Kermauner.

Poleg podžupanje Martine Šisernik se je v imenu Mestne občine Slovenj Gradec »Dneva za lahko branje« udeležila tudi mag. Mateja Tanjšek, višja svetovalka za socialno varnost in zdravstvo.

Projekt LAHKO BRATI je prvenstveno namenjen osebam s posebnimi potrebami, koristen pa je za vse ljudi. V Sloveniji se kar 25 % prebivalcev srečuje z ovirami in omejitvami pri branju, njim prilagojenih knjig v slovenskem jeziku pa je še vedno zelo malo. Po zaslugi projekta LAHKO BRANJE smo sicer dobili že dva priročnika, zbirke slik za lahko branje in slovar lažjih besed. Odvijajo se delavnice za govorce in podporne osebe, o lahkem branju je bil posnet kratek film, partnerji projekta LAHKO BRANJE pa so na državo naslovili tudi predlog, kako zagotoviti več publikacij, pripravljenih skladno z zakonitostmi lahkega branja.

K obogatitvi nabora možnosti za lahko branje in k podajanju vsem dostopnih informacij bo v prihodnje prispevala tudi Mestna občina Slovenj Gradec, saj se v slovenjgraški občinski upravi zavedajo, da informacije v lahko berljivi obliki niso nadstandard, ampak človekova pravica.

Slovenjgraški »Dan za lahko branje« se je zaključil z razglasitvijo novih ambasadork in ambasadorjev lahkega branja. Naziv so prejeli: Boštjan Gorenšek, Aksinja Kermauner, Nejko Perko, Stojan Rozman, Adi Smolar, Tatjana Strmčnik, Mateja Tajnšek.

Besedilo: Barbara Pur, služba za odnose z javnostmi Mestne občine Slovenj Gradec

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije