Search
Close this search box.

Šeglova na EP s sedmim časom v finale na 100 m prosto

Slovenska plavalka Janja Šegel se je uvrstila v finale na 100 m prosto na letošnjem evropskem prvenstvu v Rimu. V današnjem polfinalu je s časom 54,57 osvojila četrto mesto v svoji skupini, s skupnim sedmim dosežkom pa si je zagotovila petkov finalni nastop. V polfinalu je zmagala Francozinja Charlotte Bonnet (53,56).

Druga slovenska polfinalistka v tej disciplini Tjaša Pintar je nastopila v isti skupini kot Šeglova, s časom 55,58 je bila sedma, skupno pa je to pomenilo 11. dosežek v polfinalu. S polfinalnim časom je za sekundo izboljšala svoj jutranji dosežek in za tri stotinke popravila tudi osebni rekord, 11. mesto pa je tudi njena najboljša posamična uvrstitev na EP.

Najhitrejši v popoldanskem delu sta bili poleg Bonnetove še Nizozemka Marrit Steenbergen (53,80) in domačinka Silvia di Pietro (54,13).

Za mano je moj prvi polfinale na tem prvenstvu. Z rezultatom sem zadovoljna. Zadostoval je za uvrstitev v finale. Pogledala bom, kje so bile napake in rezerve in jutri v finalu bom šla na polno,” je za Plavalno zvezo Slovenije dejala prva slovenska finalistka na tem EP.

Že zjutraj sem bila zadovoljna z rezultatom in uvrstitvijo v polfinale. Pogledala sem video, trenerji so mi povedali, kje bi mogoče lahko naredila bolje in popravila rezultat. Upam, da sem to naredila. Čas je bil boljši, po skoraj dveh letih tudi osebni rekord, tako da sem zelo zadovoljna. Verjamem, da lahko še bolje odplavam, saj je to en super korak naprej in se veselim novih izzivov,” pa je današnji nastop pospremila Pintarjeva.

Enaindvajsetletna Šeglova je dopoldne plavala 54,40, Tjaša Pintar pa je s časom 55,84 za las ujela uvrstitev med najboljših 16.

V dopoldanskem delu tekmovanja v Rimu sta danes tekmovala še Anže Ferš Eržen, na 400 m mešano je osvojil končno 16. mesto s časom 4:26,10. Prvi slovenski nastop na evropskih prvenstvih v umetnostnem plavanju pa je opravila tudi Nika Seljak in z izkupičkom 70,1667 zabeležila 21. izid med 22 tekmovalkami v prostem solo programu.

Prvi dan so v plavalnem delu EP podelili tri komplete medalj. Na 400 metrov mešano je slavil domačin Alberto Razzetti (4:10,60), njegov uspeh je dopolnil še tretji Pier Andrea Matteazzi, mednju se je vrinil srebrni Madžar David Verraszto.

Na sporedu sta bili še štafetni preizkušnji na 4 x 200 metrov prosto. V ženski konkurenci so Slavile Nizozemke Imani de Jong, Silke Holkenborg, Jana van Kooten in Maritt Steenbergen s časom 7:54,07. Druge so bile Britanke, tretje pa Madžarke. Pri moških pa so evropski prvaki Madžari Nandor Nemeth, Richard Marton, Balazs Hollo in Kristof Milak, ki so plavali 7:05,38. Srebro je pripadlo Italijanom, bron pa Francozom.

V petek bo med Slovenci spet v bazenu Ferš Eržen, nastopil bo na 200 m hrbtno, kjer bo plaval tudi Primož Šenica Pavletič, Tjaša Pintar pa se bo preizkusila na 50 m delfin. Finalni nastop na 100 metrov prosto pa bo Šeglova imela ob 18.12.

Dogodki