Search
Close this search box.

Vlada s paketom pomoči za upokojence ter z ukrepi za izboljšanje položaja zaposlenih

S paketom pomoči namenjenem upokojencem posebej naslavljajo socialno najbolj ogrožene skupine. Vlada se ves čas tudi trudi izboljšati položaj zaposlenih.

Kot je v državnem zboru dejal državni sekretar Igor Feketija, so ena teh skupin upokojenci, ki nimajo polne delovne dobe:

“Pri tem je treba jasno povedati, da to pri mnogih ni njihova krivda. Ravno tako so ogrožene samske upokojenke in samski upokojenci, pri katerih stopnja tveganja revščine dosega 25 %, torej dvakrat več od povprečja v državi. Pri invalidskih upokojencih v upokojenskih gospodinjstvih lahko stopnja tveganja revščine celo preseže 30 %. Zato verjamem, da morajo biti ukrepi za izboljšanje gmotnega položaja upokojencev usmerjeni predvsem v reševanje stiske teh skupin ob upoštevanju sprememb, ki so pred nami.”

Upokojenkam in upokojencem ter prejemnikom nadomestil iz invalidskega zavarovanja bodo poleg letnega dodatka decembra 2023 namenili tudi enkratni dodatek v obliki zimskega letnega dodatka, ki bo znašal 40 odstotkov letnega dodatka. Tisti z najnižjimi prejemki bodo tako prejeli višji dodatek.

Eden ključnih ukrepov v tem letu je bilo tudi zvišanje minimalne plače za 12 odstotkov oziroma 100 evrov neto več na mesec. Zvišala je tudi najnižje bruto urne postavke začasnega in občasnega dela dijakov in študentov ter upokojencev. Ta se je s 6,17 evra zvišal na 6,92 evra.

S programoma »Hitrejši prehod mladih na trg dela« in »Priložnost zame« omogoča lažje zaposlovanje mladih in starejših, novela Zakona o tujcih pa bo med drugim omogočala hitrejšo izdajo dovoljenj za prebivanje, hitrejše zaposlovanje tujcev in olajšan postopek zamenjave delodajalca.

Vir: MDDSZ

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Marko
Marko
10 mesecev nazaj

A se norca delate vlada pa vaš gnili medij.

Dogodki

S paketom pomoči namenjenem upokojencem posebej naslavljajo socialno najbolj ogrožene skupine. Vlada se ves čas tudi trudi izboljšati položaj zaposlenih.