Search
Close this search box.

Na praznični ponedeljek vrata znova odpira ljubljanski živalski vrt, rahlanje ukrepov se nadaljuje

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Inšpektorat RS za delo od razglasitve epidemije koronvirusa 12. marca beleži veliko prijav domnevnih nepravilnosti. Potem ko jih je v prvih 14 dneh po razglasitvi prijel okoli 70, jih je do petka že 1133, je za STA povedal glavni inšpektor za delo Jadranko Grlić. Kot je pojasnil, se 763 prijav nanaša na področje delovnih razmerij, 370 prijav pa na področje varnosti in zdravja pri delu. V času razglašene epidemije so inšpektorji opravili 275 nadzorov in ugotovili 151 kršitev, pri čemer se jih je največ nanašalo na obveznost delodajalca glede zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu. Inšpektorat je zato izrekel 83 opozoril in izdal 21 upravnih odločb. Kot je tokrat za STA še navedel glavni inšpektor za delo, sicer prejemajo tudi številne prošnje za strokovno pomoč, med katerimi se levji delež nanaša na področje delovnih razmerij.

KRŠKO – Krški svetniki so potrdili rebalans občinskega proračuna, ki za odpravo posledic epidemije novega koronavirusa v gospodarstvu letos namenja 150.000 evrov. Občinski prihodki so se po rebalansu zvišali za dobrih sedem odstotkov in znašajo 41,9 milijona evrov, odhodki so od prvotno načrtovanih višji za slabo desetino in znašajo 45,6 milijona evrov.

LJUBLJANA – Na praznični ponedeljek vrata spet odpira ljubljanski živalski vrt. Za zdaj ga bodo zaradi še vedno veljavnih omejitev lahko obiskali le prebivalci Ljubljane. V živalskem vrtu, ki bo odprt med 9. in 19. uro, obiskovalce pozivajo, da se ob obisku držijo vseh veljavnih uradnih navodil. Iz preventivnih razlogov ostajajo zaprti otroška igrišča, vivarij, notranji prostor slonice Gange, otroški živalski vrt, kmečka bajta, pot mimo šimpanzov proti tigrom in notranji prostor šimpanzov. Si bodo pa obiskovalci lahko pogledali letošnje mladiče. To so mala zebra Sanaa, mladič dvogrbe kamele Zaya, mladiči divje svinje, indijskega ježevca, mar, muflonov in kenguruja.

SVET

ZAGREB/BERLIN/PRAGA – Več evropskih držav začenja ali nadaljuje rahljanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Med temi je tudi Hrvaška, kjer bo znova odprtih večina trgovin. Na Češkem so medtem znova odprte meje za tiste državljane EU na službeni poti. Po vsej Nemčiji pa so od danes obvezne maske v javnem potniškem prometu.

RIM – Italijanski premier Giuseppe Conte je v nedeljo zarisal jasnejši načrt rahljanja ukrepov proti novemu koronavirusu v Italiji. Po 4. maju bodo tako začeli znova obratovati gradbeni sektor, velik del proizvodne industrije ter trgovine na debelo. Ljudje se bodo lahko znova gibali znotraj svoje dežele, za pripravo hrane za s seboj pa bodo znova začeli delovati bari in restavracije. Odprli se bodo parki, ljudje pa bodo lahko znova obiskovali svoje sorodnike.

WASHINGTON – Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa je bilo do nedelje z novim koronavirusom v ZDA okuženih že 970.000 ljudi, število smrtnih žrtev pa je doseglo 55.000. Največ okuženih in umrlih je v zvezni državi New York – 288.000 oziroma 22.300. Guverner Andrew Cuomo je naznanil, da se bo država, kjer se razmere na dnevni ravni izboljšujejo, začela postopno odpirati po 15. maju.

WELLINGTON – Premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern je dejala, da je država dosegla pomembno zmago v boju poti širjenju novega koronavirusa, saj da ni razširjenega, neugotovljenega širjenja virusa znotraj skupnosti. V torek bodo začeli postopno omilitev ukrepov. V petmilijonski otoški državi so danes potrdili še pet primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno 1469. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 19 ljudi.

ŠPORT

NEAPELJ – Majico slavnega nogometaša Diega Maradone so na dražbi v Italiji prodali za 55.000 evrov. Dražba je bila dobrodelna. Denar bodo porabili za pomoč ljudem, ki so jih prizadeli omejevalni ukrepi zaradi pandemije novega koronavirusa. Majico je dal na dražbo nekdanji igralec Ciro Ferrara, ki je v Napoliju igral z legendarnim Argentincem.

Dogodki