Search
Close this search box.

DZ

Plače javnih uslužbencev z junijem višje

Državni zbor je s 63 glasovi za in nobenim proti sprejel spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki usklajujejo plače zaposlenih v javnem sektorju z rastjo cen življenjskih potrebščin. V skladu z dogovorom s sindikati javnega sektorja se bodo plače javnih uslužbencev z junijem zvišale za 3,36 odstotka.

Preberi »

Odbor za zdravstvo o predlogu referenduma o uporabi konoplje

Poslanci bodo popoldne na seji odbora DZ za zdravstvo razpravljali o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o pridelavi, predelavi, prometu in uporabi konoplje v medicinske namene. Predlog za razpis referenduma so v DZ vložili poslanci in poslanke poslanske skupine Svoboda.

Preberi »

Poslanci so sprejeli novelo Zakona o osnovni šoli, ki prinaša nekaj novosti

Poslanci so s 46 glasovi za in 24 glasovi proti sprejeli novelo Zakona o osnovni šoli. Ta prinaša številne novosti tako na področju učenja tujih jezikov, nacionalnega preverjanja znanja, razširjenega programa, izobraževanja na domu, izobraževanja učencev s posebnimi potrebami in izobraževanja učencev, katerih materni jezik ni slovenščina.

Preberi »

Golob napovedal umik omejitev glede ogrevanja na lesno biomaso

Vlada bo predlagala umik določila v predlogu novega energetskega zakona, ki bi pri novogradnjah prepovedal vgradnjo peči na lesno biomaso kot primarnega vira ogrevanja, je napovedal premier Robert Golob. Gre za 500 primerov letno, bolj pomembno je zamenjati stare naprave v 430.000 gospodinjstvih, ki se ogrevajo na ta način, je dodal.

Preberi »

Anketa Dela: Padanje podpore vladi, Golobu in Svobodi se je ustavilo

Vodilni stranki SDS in Gibanje Svoboda sta v januarski anketi, ki jo je za Delo opravila Mediana, prejeli večjo podporo kot decembra. Padanje podpore vladi, njenemu predsedniku Robertu Golobu in Gibanju Svoboda se je po treh zaporednih mesecih ustavilo, navaja Delo. Na vrhu barometra priljubljenosti je ustanovitelj Platforme sodelovanja Anže Logar.

Preberi »

Pred poslanci odločanje o zdravstvenem interventnem zakonu

Poslanci bodo danes na nadaljevanju seje državnega zbora odločali o predlogu zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin. Zakonu je zeleno luč v ponedeljek prižgal odbor za zdravstvo, kjer so sprejeli številna koalicijska dopolnila, spremenili so tudi ime zakona.

Preberi »

Proračuna sprejeta, uskladitev socialnih transferjev v celoti

DZ je potrdil državna proračuna za prihodnji dve leti, ki za sanacijo po avgustovski ujmi določata skupaj 1,6 milijarde evrov sredstev. Celotni odhodki se bodo prihodnje leto povzpeli na 16,2 milijarde evrov in se nato leta 2025 nekoliko znižali. Primanjkljaj bo leta 2024 presegel tri odstotke BDP, socialni transferji se bodo uskladili v celoti.

Preberi »