Search
Close this search box.

Koroška regija po številu prostovoljcev peta v državi in osma po številu opravljenih prostovoljskih ur

Slovenska filantropija je izdala Skupno poročilo o prostovoljstvu v RS za leto 2019, po katerem je naša regija po številu prostovoljcev peta v državi in osma po številu opravljenih prostovoljskih ur.

Koroška regija je po številu prostovoljcev peta v državi (18.754) in osma po številu opravljenih prostovoljskih ur (168.149). Obenem pa je v tej regiji tudi najmanj prostovoljskih organizacij, po povprečju prostovoljskih ur na prostovoljca pa je na predzadnjem mestu v državi.

 Primerjalni pregled prostovoljskih organizacij po regijah.
Primerjalni pregled števila prostovoljcev po regijah.
Primerjalni pregled števila prostovoljskih ur po regijah.

Prostovoljstvo v Sloveniji ima dolgo tradicijo, je pomemben socialni korektiv družbe, prispeva k povezovanju organizacij in ljudi v lokalnih skupnostih ter omogoča ljudem, da si skozi prostovoljsko delo pridobijo neprecenljive izkušnje. 

V organizacijah s prostovoljskim programom je bilo v lanskem letu skupno število prostovoljcev 12.892, medtem ko je bilo v letu 2018 skupno število prostovoljcev v organizacijah s prostovoljskim programom 10.154, so še zapisali pri Slovenski filantropiji. Iz njihovih podatkov je razvidno, da je naraslo število prostovoljcev v organizacijah s prostovoljskim programom (javnih zavodih). Iz zbirnih podatkov za leto 2019 izhaja, da se je v lanskem letu v vpisnik vpisalo kar 46 javnih zavodov, posledično je tudi prostovoljcev in prostovoljskih ur v organizacijah s prostovoljskim programom več.

V okviru prostovoljskih organizacij je bilo lani opravljenih 11.334.490 ur prostovoljskega dela, medtem ko je bilo v organizacijah s prostovoljskim programom, opravljenih 278.302 prostovoljskih ur, so še dodali. Iz podatkov je tako razvidno, da je tudi število opravljenih prostovoljskih ur v organizacijah s prostovoljskim programom naraslo. Iz analize za lansko leto je razvidno, da je skupno število prostovoljcev naraslo, povečalo pa se je tudi število opravljenih prostovoljskih ur.

Slovenska filantropija v okviru Nacionalnega tedna prostovoljstva vsako leto podeli nazive Prostovoljstvu prijazno mesto, med katerimi so letos bile kar tri koroške občine: Občina Črna na Koroškem, Občina Radlje ob Dravi in Občina Ravne na Koroškem. Več si lahko preberete tukaj.

Dogodki