Search
Close this search box.

Naziv Prostovoljstvu prijazno mesto trem koroškim občinam

Slovenska filantropija v okviru Nacionalnega tedna prostovoljstva vsako leto podeli nazive Prostovoljstvu prijazno mesto, med katerimi so tudi tri koroške občine.

S spodbujanjem prostovoljstva in zagotavljanjem podpore delovanju prostovoljskih organizacij, soustvarjanjem pozitivne družbene vrednosti prostovoljstva v lokalni skupnosti in s promocijo prostovoljstva z lastnim zgledom vodstev občin je 24 slovenskih občin naziv Prostovoljstvu prijazno mesto ponovno potrdilo. Med njimi so tudi tri koroške občine: Občina Črna na Koroškem, Občina Radlje ob Dravi in Občina Ravne na Koroškem.

Pri Slovenski filantropiji so pojasnili, da Občina Črna na Koroškem v prostovoljstvu občanov prepoznava ogromno korist za skupnost in za vsakega posameznika, še posebej pa za najranljivejše skupine, predvsem za starejše. Ti aktivno sodelujejo, se počutijo koristne za skupnost, so manj osamljeni in bolj polni življenja. Tako občina premaguje in opozarja na eno izmed večjih stisk sodobnega bivanja, osamljenost. Prav tako pepoznavajo pozitivne učinke prostovoljstva pri otrocih: pozitivno samopodobo, občutek empatije in razumevanje drugačnosti. “Občina zato sistematično in na različne načine podpira raznolike prostovoljske organizacije, sodeluje v mnogih večjih prostovoljskih akcijah, prepoznava in izpostavlja vrednost dela, ki ga za dobro skupnosti opravijo prostovoljci, in načrtuje tudi investicije, ki še krepijo duh solidarnosti in prostovoljstva.” so pojasnili in dodali, da županja mag. Romana Lesjak znotraj svoje občine, pa tudi zunaj občinskih meja, širi pozitiven odnos do prostovoljstva med ljudmi.

Občina Radlje ob Dravi podpira in omogoča delo različnim prostovoljskim organizacijam. Na različnih prireditvah promovira in spodbuja prostovoljstvo, v letu 2020 pa namerava razširiti bazo prostovoljcev ter še naprej nuditi brezplačne prostore za izvajanje prostovoljskih programov. Za prostovoljsko pomoč pri prevozih starejših je občina priskrbela tudi novo e-vozilo, so pojasnili pri filantropiji. Župan mag. Alan Bukovnik tudi z lastnim zgledom spodbuja občanke in občane, da se prostovoljsko aktivirajo na različnih področjih.

FOTO: Občina Radlje ob Dravi

Občina Ravne na Koroškem pa nudi finančno in infrastrukturno podporo prostovoljskim organizacijam, razvija medgeneracijsko sodelovanje. Poleg omenjenega izvaja tudi program Mladi za starejše v partnerstvu s srednjimi šolami in društvom upokojencev, prostovoljci v Koroškem medgeneracijskem centru zbirajo kreditne točke, ki jih lahko porabijo za druge storitve. Prav tako spodbuja povezovanje med različnimi organizacijami v občini, občinska uprava pa sodeluje v prostovoljskih akcijah, so še dodali pri filantropiji.

Prostovoljstvo se vedno dogaja v skupnosti. Ponekod je odvisno od posameznikov, pripravljenih priskočiti na pomoč v stiski ali se odzvati na novo potrebo v okolju, drugod pa je visoka stopnja solidarnosti in sodelovanja v skupnosti posledica načrtnega delovanja občinskih uprav.

VIR: prostovoljstvo.org