Search
Close this search box.

Vlada podaljšala večino protikoronskih omejitev, šole ostajajo zaprte

Na Brdu pri Kranju se je pred kratkim zaključila redna seja Vlade na kateri se je Vlada med drugim celovito seznanila z epidemiološko sliko in sprejela odločitve vezane na obvladovanje epidemije.

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in vladni govorec Jelko Kacin, ki predstavljajo odločitve z današnje seje vlade.

Šole ostajajo zaprte vsaj do 18. januarja. Še vedno pa velja, da ni več prepovedano zbiranje ljudi v osnovnih šolah s prilagojenim programom in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, je uvodoma dejal Kacin.

“Na seji je Vlada sprejela tudi nekatere spremembe oziroma dopolnitve odlokov, najbolj ključne, nam bosta predstavila današnja gosta, minister Hojs in minister Vrtovec,” je dejal Kacin.

  • Še naprej ostaja v veljavi omejitev gibanja, veljavnost odloka se podaljša do 18. januarja, ne velja pa več izjema za prehajanje občinskih meja, ki je veljala samo za praznike.
  • Omejitve gibanja po državi ostajajo. Na zunanji meji hitra testiranja od sobote dalje več ne bodo izvajana. Vstop brez karantene bo mogoč z neg. PCR testom in neg. HAG, a le če bo HAG izveden v DČ EU ali znotraj schengenskega območja.
  • Spreminjajo pa se pogoji za prehod državne meje je pojasnil Hojs. Spremembe začnejo veljati v soboto, 9. januarja, ob 0:00. Po novem bo mogoče prehajati mejo tako z negativnim PCR kot s hitrim antigenskim testom. Antigenski test mora biti opravljen v državi EU, medtem ko bodo veljali tudi PCR testi iz tretjih držav, opravljeni v certificiranih laboratorijih.
  • Karanteno bo še naprej mogoče prekiniti po 5 dneh z negativnim testom, spreminja pa se to, da bodo imele možnost prekinitve karantene tudi osebe s stalnim in začasnim bivališčem, ne glede na državljanstvo.
  • Minister za infrastrukturo Vrtovec za jutri napovedal ponovno ustavitev žičnic na smučiščih. Vlada je odločila, da javni potniški promet še naprej ostaja odprt, seveda v omejenem obsegu.

Opravičujem se smučarjem in žičničarjem, ampak trenutna epidemiološka situacija je izjemno slaba, slabe pa so tudi napovedi,” je dejal minister in dodal: “Ob napovedani rasti števila okužb pa si ne moremo privoščiti dodatnega obremenjevanja bolnišničnih kapacitet in osebja še za zdravljenje poškodb, ki so del smučanja.” Za izvedbo treningov in tekem profesionalnih športnikov bo uporaba, s soglasjem ministrstva žičniških naprav dovoljena.

  • Treningi bodo od sobote dovoljeni le za vrhunske in poklicne športnike ter v starostnih kategorijah kadeti in mladinci.

Kacin je danes na novinarski konferenci poudaril, da je odprtje osnovnih šol za učence prve triade in vrtcev najvišja prioriteta vlade. Sredin sestanek Janše s šolniki je po Kacinovih besedah postregel s kar nekaj operativnimi možnostmi, ki bi ob zagotavljanju določenih predpogojev in standardov omogočali šolanje za prvo triado v osnovnih šolah ter polno aktivirali vrtce.

Napovedal je, da bo vlada nadaljevala prizadevanja in dialog ter pripravila predlog morebitnega modela odpiranja šol in ga ponudila v razpravo ravnateljem in ravnateljicam. Ampak ključna vprašanja, ki so s tem povezana, so umeščena v širši okvir, to so trenutne epidemiološke razmere v EU, pri nas in v sosednih državah, je dejal.

O tem bodo v petek dopoldne na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju spregovorili vsi trije predsedniki koalicijskih strank – Janez Janša, Matej Tonin in Zdravko Počivalšek, je napovedal Kacin.

Epidemijo bomo obvladali samo skupaj. Ni dovolj, da ukrepe poznamo. Ključno je, da vanje verjamemo in jih tudi dosledno izvajamo. Samo tako bomo uspešno zaščitili vse ranljivejše posameznike,” poudarjajo na vladi.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Martin
Martin
3 let nazaj

Teoretično gledano, da se do 18 Januarja epidemiološka slika res nekoliko izboljša pa odprejo vrata vrtcev in šol bodo odprta za koliko časa? Za 14 dni 3 tedne max, morda dan dva več in kaj po tem, bodo okužbe spet narastle in bodo spet vse zaprli nazaj še za 2 – 3 mesece? Kdaj se bodo naši politiki nehali igrati igrice pa delati norca drug iz drugega pa iz nas naroda? Lepo naj vse odprejo pa sprotijo ukrepe pa zaženejo življenje v RS kot smo ga poznali pred korono, človeštvo se bo z časom okrepilo, postavilo nazaj na noge in na tak ali drugačen način pa tudi znalo živeti nazaj normalo življenje z “virusom” če smo se naučili živeti z ostalimi boleznimi in nevšečnostim se bomo tudi z vsem kar nas še čaka v prihodnost.

Dogodki

Na Brdu pri Kranju se je pred kratkim zaključila redna seja Vlade na kateri se je Vlada med drugim celovito seznanila z epidemiološko sliko in sprejela odločitve vezane na obvladovanje epidemije.