Search
Close this search box.

Tjaša Oder na svetovnem prvenstvu dosegla svoj drugi najboljši čas, a vseeno ostala brez finala

Slovenska plavalna reprezentanca je začela svoje nastope v Južnokorejskem Gwangju, kjer od 12. do 28. julija poteka svetovno prvenstvo v plavanju in vodnih športih. Po dobrem tednu prilagajanja na časovno in klimatsko razliko so začeli s svojimi nastopi.

Slovenski selektor Gorazd Podržavnik je na skrajni vzhod Azije poslal Tjašo Oder, Petra Johna Stevensa, Katjo Fain in dobitnico dveh odličij z lanskih mladinskih olimpijskih iger Nežo Klančar.

Tekmovanje je v nedeljo ponoči po slovenskem času na 200 m mešano začela Neža Klančar, ki je z 2:16.53 dosegla 24. mesto. Nastopila je tudi Katja Fain na 400 m prosto, ki je z 4:17,57 razočarana nad izidom dosegla 26. mesto. Petra Johna Stevensa pa je že prvi dan čakal nastop na 100 meterski prsni razdalji, kjer je z 1:01,90 dosegel 39. mesto.

Plavalka ravenskega Fužinarja Tjaša Oder je na svetovnem prvenstvu v Gvangdžuju s 16:10,17 na 1500 m prosto dosegla čas, ki ga je napovedala in si ga želela, a vseeno ostala brez finala. Po prvi skupini je bilo jasno, da bo boj za finale za Tjašo Oder izjemen, uvrstitev med najboljšo osmerico pa težka. Njen drugi najboljši dosežek v karieri je na koncu zadostoval za 10. mesto.

Tjaša Oder je tekmo začela v svojem ritmu na devetem mestu, po 150 metrih je ostala v stiku z najboljšimi, bila je na petem mestu. Pozicije se niso bistveno spremenile do 500 metrov, ko je Odrova zaostajala za dve sekundi in pol, izreden ritem je držala do 800 metrske razdalje, kasneje pa je na vsakem obratu izgubila nekaj desetink sekunde in razlika je počasi naraščala.

Plavalka Tjaša Oder je za RTV SLO povedala: “Zelo sem zadovoljna s časom. Za jutranje plavanje je bilo to odlično, vse sem iztisnila vse iz sebe, zato sem tudi malce razočarana. Mislim, da bi izid 16:02 lahko dosegla tudi sama, če bi plavale popoldne. Dobro, da je na olimpijskih igrah predtekmovanje na sporedu popoldne. Danes pa sem seveda malo razočarana in jezna. Škoda, da se jih v finale uvrsti samo osem, saj sem vedno tako blizu,”  Dodala pa je še: “V uvodu sem se počutila sproščeno, zelo mi je šlo. Manjkal pa mi je prav tisti del od 800 do 1300 metrov prosto. Zato pa sem prepričana, da bom tukaj dobro nastopila tudi na 800 m prosto, saj sem mimogrede plavala olimpijsko normo na tej razdalji. Žal nisem imela nikogar ob sebi, da bi lažje stisnila še kaj iz sebe. Vsaj za državni rekord bi se izšlo.” 

Jutri bosta v Gwangjuju zopet nastopila Peter John Stevens v paradni disciplini na 50 m prsno ter Katja Fain na 200 m prsno, Tjašo Oder pa na prvenstvu čaka še nastop na 800 m prosto, kjer je konkurenca še bolj ostra kot na 1500 m. 

Mednarodna plavalna zveza (Fina) je med letošnjim prvenstvom v Gwangjuju v Južni Koreji odločilo, da bo leta 2025 gostilo svetovno prvenstvo v vodnih športnih Rusko mesto Kazan, leta 2027 pa bo prvenstvo v Budimpešti na Madžarskem.

Za prvenstvo je prijavljenih 2700 športnikov iz 194 držav. Ob bazenskem in daljinskem plavanju se bodo tekmovalci in tekmovalke v Koreji pomerili še v vaterpolu, umetnostnem plavanju in skokih v vodo in si med sabo razdelili nekaj manj kot šest milijonov dolarjev denarnih nagrad.

S Tjašo Oder smo se pogovarjali, ko si je priplavala normo za olimpijske igre, ki bodo leta 2020 v Tokiu. Več preberite TUKAJ.

VIR: Plavalna zveza Slovenije in MMC RTV SLO

Dogodki