Search
Close this search box.

Tjaša Oder si na olimpijskih igrah želi finale

Tjaša Oder je 24-letna Korošica, ki niza uspeh za uspehom. Je članica plavalnega kluba Fužinar, v Beogradu pa si je pred dobrim tednom dni priplavala normo za olimpijske igre, ki bodo leta 2020 v Tokiu.

Naj omenimo samo nekaj njenih uspehov: na mladinskem evropskem prvenstvu je leta 2009 dosegla 1. mesto in postala prva koroška mladinska prvakinja v zgodovini, leta 2010 je na mladinskem evropskem prvenstvu dosegla 1. mesto na 800 m prosto in 2. mesto na 1500 m prosto. Na evropskem članskem prvenstvu v Budimpešti leta 2010 si je priplavala 7. mesto na 1500 m prosto, takrat je s časom 16:23,70 priplavala neuradni mladinski svetovni rekord. Na svetovnih prvenstvih je leta 2009 v Rimu dosegla 22. mesto, 2010 v Dubaju 15. v disciplini 800 m prosto in 23. na 400 m prosto. Na evropskih prvenstvih je v Budimpešti leta 2010 dosegla 7. mesto na 1500 m prosto in 11. na 800 m prosto. V Carigradu je leta 2009 v disciplini 800 m prosto bila 12., v Eindhovenu je osvojila 5. mesto na 800 m prosto in 12. na 400 m prosto, v disciplini 400 m mešano pa je bila 16. Leta 2011 je v Szczecinu dosegla 8. mesto na 800 m prosto. Na Olimpijskih igrah v Londonu (2012) je na 800 m prosto osvojila 25. mesto, na evropskem prvenstvu v Berlinu 2014 pa je na 1500 m prosto dosegla 4. mesto.

Na vprašanje, kakšni so občutki, sedaj, ko si je priplavala normo za olimpijske igre, je preprosto odgovorila, da se ji je odvalil kamen od srca, saj to pomeni neko breme manj. Zdaj ve, da bo odšla na olimpijske igre in lahko samo trenira brez skrbi naprej tako, kot je treba.

Tjaša je ženska, ki se je, zaradi svoje strasti, plavanja, odločila oditi v tujino, saj je tam lažje usklajevala plavanje s študijskimi obveznostmi. V času študija je živela v Tusconu v Arizoni, lansko leto pa se je odločila, da se bo na olimpijske igre pripravljala v domačem kraju, na Ravnah na Koroškem.

Ko se je odločila, da se bo vrnila nazaj domov trenirati, je imela, kot pove, velika pričakovanja, vsaj finale na olimpijskih igrah. Že letos bomo videli, kako se bo odrezala na svetovnem prvenstvu in to bo, kot sama pravi, nek pokazatelj, s katerim si bo potem zadala cilje na olimpijskih igrah. Trenutno razmišlja o letošnjem svetovnem prvenstvu, nato pa bo gradila cilje za naprej.

Kot je povedala, ji ni žal, da se je odločila za Ameriko, vendar, odkrito pove, da “še vedno ni to to”. Videlo se je, da v plavanju tam ni napredovala, zato se je lansko leto odločila, da pride nazaj domov in tukaj trenira za olimpijske igre, ob tem pa je študirala preko spleta. Slovenijo je, pravi, neizmerno pogrešala, sploh prijatelje, družino, hrano, … “Je pa bila to neka dobra izkušnja. Mislim, da sem se glede odhoda v Ameriko odločila prav, zato, da sem naredila šolo. Mislim, da če bi ostala v Sloveniji, ne bi doštudirala. Študij mi je enako pomemben v življenju kot plavanje, saj od plavanja ne bom mogla živeti”, pove.

Največjo konkurenco na državnem nivoju ji predstavljata prav Korošici, s katerima skupaj trenira, to sta Mojca Hancman in Daša Tušek, v disciplinah prostega sloga tudi Katja Fajn in Anja Klinar. S svojimi rezultati na 1500 m je zadovoljna, pravi pa, da ji večjo konkurenco predstavljajo tekmice na evropskih in svetovnih lestvicah.

Ker ji treningi in tekme predstavljajo že neko rutino, ima prostega časa zelo malo. Kadar se ne posveča športu, gleda filme, bere knjige, se ob pijači druži s prijatelji ali skupaj z mamo pogleda kakšno dobro gledališko igro.

Da imamo na Ravnah na Koroškem odlične pogoje za slovenske plavalce, je najbrž jasno vsem. To potrdi tudi Tjaša: “Na Ravnah so res vrhunski pogoji, imamo olimpijski bazen, fitnes, vse kar je potrebno za vrhunske plavalce, trenerji so najboljši v Sloveniji, to tudi dokazujejo sami rezultati nas, plavalcev. Fužinar ima res neizmerno veliko reprezentanco in mislim, da ne bi bilo boljšega kraja za treniranje plavanja, kot so Ravne.”

V plavanju ima za seboj veliko uspehov, pa vendar si želi še vrhunskih rezultatov na olimpijskih igrah. Ob tem pove: “Nisem še bila v finalu, tako da je to top cilj, ki si ga želim doseči v plavanju. Upam, da se mi bo uresničil, sicer pa sem že dvakrat bila na olimpijskih igrah, dosegam vrhunske rezultate in mislim, da bi bila to samo še neka češnjica na vrhu smetane.”

“Najbolj ponosna sem na tretje mesto na evropskem prvenstvu, tam sem res pokazala, da sem lahko hitra tudi na 800 metrov, odplavala sem državni rekord in tudi najboljši dosežek v moji karieri. Mislim pa, da na 1500 metrov lahko dosežem še več, kot sem na 800 metrih”, še pove z jasno začrtano vizijo.

V prihodnosti se vidi v podjetju Hermine Wech, katerega lastnik je njen oče. Tam si želi pridobiti neko prakso in nadaljevati delo svojega očeta. Razmišlja, da lahko še vedno poleg službe naredi tudi magisterij, želi si iti na Master of Businees Administration (MBA) program, ni pa še prepričana, ali bo to delala ob službi, ali bo z željo po znanju spet odšla v tujino.

Dogodki