Search
Close this search box.

Turistični razgledi nad Slovenijo: Obiskali smo Pomurje in reko Muro (FOTO)

To je občasna rubrika, ki nas vabi na potep po Sloveniji. Pripoveduje o dediščinah vseh vrst, izpostavlja doživetja in govori o dejstvih turizma, vrednih ogleda, okušanja in lepega spomina. Tokrat predstavljamo novo turistično zgodbo iz projekta Mura Raba Tour znotraj programa sodelovanja Interreg Slovenija – Madžarska. Mura Raba Tour; Slovenija.

POMURJE IN MURA

Pomurje je tista zelena lepotica na severovzhodu Slovenije, ki jo poleg Hrvaške in Avstrije robi Madžarska. Narava jo zlati s polji žit, sončnic, koruze in buč ter krasi z verigami vinske trte po slemenih gričevij. Ljudje so srčni in odprti, njihov jezik pa kot eno najprepoznavnejših narečij vse od 17.st. do začetka 20.st. celo knjižni jezik s prepoznavno, predvsem protestantsko konotacijo, hudo zapleten.

Turizem ji spleta kito nezamenljivih destinacij, od katerih najglasneje odmevajo Jeruzalem Slovenija, stolp Vinarium z razgledom na štiri dežele, Grad na Goričkem – največji baročni grad v Sloveniji, Plečnikova cerkev v Bogojini, da jih naštejem le nekaj. A ostaja jih veliko več, in najpomembnejše med njimi, so zapisane vodi, ki so temelj njenega turizma Tu so vrelci termalnih voda; Pomurje ima kar tri izjemne vrste termalnih voda:  črno, mineralno in parafinsko. Pa zdravilne in mineralne vode, od bioterm do toplic in zdravilišč. Tu je Bukovniško jezero s svojimi zdravilnimi energetskimi točkami. In nenazadnje je tukaj veličastna reka Mura, naravno bogastvo na evropski ravni. Ločuje Prekmurje in Prlekijo, pripoveduje zgodbe o büraših in ponuja avanturo kot je rafting.

Rafting na Muri

Med Babičevim mlinom pri Veržeju, nasproti Ižakovcev in znamenitega Otoka ljubezni ter Tinekovim brodom, nizvodno, pri Gornji Bistrici, nas je na turi spoznavanja projekta Mura Raba Tour – Vodni program, popeljal Simon iz Mura Raftinga. Že dolgo zavezan trajnostni ohranitvi reke Mure, ki je bila skozi 100-letna sosledja zgodovine vedno opisana kot težko prehodna reka.  Mura je zgolj navidezno pohlevna. Njeno telo je močno, duša pa temna.

Ali je njeno ime izpeljano iz latinske besede »murus«, ki predstavlja pregrado, okop, zid, obrambo ali iz slovanskega jezika in besede »mur«, ki označuje temnost, temno reko, je čisto vseeno! Ko spoznavaš njeno biotsko raznolikost in strmiš nad lepoto čudovito ohranjene nižinske reke, ti dejstvo o njenem posebnem ekološkem in naravovarstvenem pomenu vstopa v zavest kot zaveza in obveza za njeno ohranitev. Ob hkratnem odstiranju tančic iz njenega vodnega obraza, skritega v obmurskih logih, ozaljšanih s pticami, metulji, kačjimi pastirji, dvoživkami in množico drugega avtentičnega življa. Murini rokavi so skrivnostno zatišje pred bučnim življenjem tam zunaj in zadnja zatočišča občutljivega rastlinskega in živalskega sveta. Njene mrtvice so priče  minljivosti časa.

Brodar Jože

Zakaj na vodno turo?

Zaradi izjemne izkušnje iz naslova spoznavanja reke. Zaradi občutenja raftinga na »mirni« vodi. Spoznavanja pravil za krotenje plovila. Predvsem pa zaradi slikanice življenja, ki polzi mimo tebe. Zaradi vseh kulinaričnih užitkov, ki jih je v prodnatem zalivčku pričaral Simon in kukanja v vsakdanji utrip ljudi, ki žive ob Murinih bregovih. Občutiš lahkotnost bivanja in enostavnost v komunikaciji.  Ko želiš čez Muro, kjer ni mostu, preprosto pokličeš brodarja Jožeta. Zvonček ob drevesnem deblu te spomni na minljivost. In nenazadnje tudi zaradi edinstvenega spomenika slovenske kulturne dediščine, Babičevega mlina, edinegapanonskega plavajočega mlina v Sloveniji, ki še vedno deluje in kjer ponujajo moke odlične kakovosti.

Mura Raba Tour

To je čezmejna mreža lokalnih turističnih ponudnikov zajeta v zgodbo kreiranja in plasiranja novega čezmejnega produkta aktivnega turizma kot integralnega dela sodobne turistične ponudbe med Muro in reko Rabo. Gre za dvostransko sodelovanje Interreg Slovenija – Madžarska 2014 – 2020, zaradi korone podaljšane za eno leto. Nov turistični produkt Mura Raba Tour pa temelji na 4 različnih tematskih programih: Vodnem programu; Konjeniškem, Pohodnem ter Kulturnem programu.

V mreži slovenskih ponudnikov projekta so številni lokalni turistični ponudniki kot so: Izletniška kmetija »Na koncu vasi« iz Cvena, Bakovka – nasad sivke in izdelki iz nje, Tinekov brod, Društvo Mura Rafting iz Križevcev pri Ljutomeru, Babičev mlin na Muri, Lovenjakov dvor in Pletarstvo Kalman v Polani, Doživljajski park Vulkanija v Gradu, številni drugi, med katerimi izpostvljam Kocljevino Prosenjakovci. Gre za mlado organizacijo tik meje z Madžarsko, ki si ob uresničevanju potreb ranljivih družbenih skupin v Pomurju prizadeva za ohranjanje kulturne, naravne in tehnične dediščine ter izročila Panonske nižine. Ukvarjajo se z ekološko živinorejo, semenarstvom in zeliščarstvom, izdelavo naravne kozmetike ter zdravilstvom. Njihova turistična iztočnica je jahanje konj. Njihova trgovina je pestro založena.

Besedilo in fotografije: Renata Picej

To je občasna rubrika, ki nas vabi na potep po Sloveniji. Pripoveduje o dediščinah vseh vrst, izpostavlja doživetja in govori o dejstvih turizma, vrednih ogleda, okušanja in lepega spomina. Tokrat predstavljamo novo turistično zgodbo iz projekta Mura Raba Tour znotraj programa sodelovanja Interreg Slovenija – Madžarska. Mura Raba Tour; Slovenija.