V Italiji po smrti 18-letnice dodatno omejili uporabo AstraZenece

V Italiji bodo po novem s cepivom proti covidu-19 podjetja AstraZeneca cepili le še starejše od 60 let, mlajše, ki so že prejeli prvi odmerek tega cepiva, pa bodo v drugo cepili s cepivom bodisi Pfizerja bodisi Moderne, je včeraj sporočil zdravstveni minister Roberto Speranza. Razlog za odločitev je smrt 18-letnice po cepljenju z AstraZeneco.

Dekle je v četrtek umrlo v Genovi, potem je bila po cepljenju 25. maja zaradi krvnih strdkov sprejeta v bolnišnico. Vzročna povezava s cepljenjem sicer ni dokazana, dekle pa naj bi tudi trpelo za avtoimuno trombocitopenijo oz. nizko ravnijo trombocitov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Preberite tudi: Ema dodala nov stranski učinek pri cepljenju z AstraZeneco

Strokovna skupina, ki glede tega svetuje vladi, se je odločila za previdnostno ukrepanje, vlada pa je njenemu priporočilu sledila. Kot je danes sporočil Speranza, bodo z AstraZeneco cepili le še starejše od 60 let, mlajše pa s cepivi, ki temeljijo na informacijski tehnologiji mRNK.

Tako cepivo AstraZenece kot cepivo podjetja Johnson & Johnson sta vektorski cepivi, pri katerih je Evropska agencija za zdravila kot možen redek stranski učinek potrdila pojav krvnih strdkov v kombinaciji s trombocitopenijo.

Cepivo AstraZenece je sicer odobreno za vse starejše od 18 let, v Italiji pa so ga doslej prav zaradi povezave s primeri redke oblike krvnih strdkov pri mlajših ljudeh priporočali za uporabo pri starejših od 60 let.

Kljub temu se je cepivo v veliki meri uporabljalo tudi pri mlajših, zlasti odkar je vlada prijave na cepljenje odprla za vse starostne skupine in so se številni mladi želeli cepiti, da bi pridobili t. i. zeleni potni list za potovanja in obiskovanje določenih dogodkov, še piše Ansa.

Dogodki

Več iz istega kraja