Search
Close this search box.

V prihodnjih dneh padavin ne bo manjkalo

Danes in jutri bo večinoma oblačno z občasnim dežjem, ki bo najmočnejši v nedeljo popoldne in zvečer. Ob morju bo pihal jugo.
Fotografija je simbolična

Danes bo večinoma oblačno. Rahle padavine se bodo dopoldne od zahoda prehodno razširile nad večji del države. Meja sneženja bo sprva na nadmorski višini okoli 800 m, čez dan pa se bo dvigala. Popoldne bo dež oslabel in ponekod ponehal. Ob morju bo pihal jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 10, na Primorskem do 15 °C.

Jutri bo oblačno. Zjutraj bo na zahodu znova začelo deževati. Dež se bo popoldne okrepil in zvečer zajel vso Slovenijo. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 1500 in 1800 m. Ponekod bo pihal južni veter, ob morju se bo krepil jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 6, v Zgornjesavski dolini okoli 0, ob morju 9, najvišje dnevne od 10 do 15, na severozahodu okoli 6 °C.

Obeti: V ponedeljek in torek bo spremenljivo oblačno, tu in tam bo nastala kakšna krajevna ploha.

Vremenska slika: Nad Biskajskim zalivom se poglablja ciklonsko območje. Z jugozahodnim vetrom v višinah k nam doteka vlažen in postopno toplejši zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo pretežno oblačno. Rahle padavine se bodo od zahoda razširile na večino sosednjih pokrajin in popoldne ponehale. Ob severnem Jadranu bo pihal povečini šibak, v Kvarnerju pa zmeren jugo. Jutri bo oblačno. Dež se bo v krajih zahodno od nas spet krepil ter popoldne in zvečer zajel vse sosednje pokrajine. Ponekod bo pihal južni veter, ob severnem Jadranu pa okrepljen jugo.

Biovreme: V soboto bo vpliv vremena na počutje ljudi zmerno obremenilen, v nedeljo pa bo vremensko obremenitev občutilo veliko ljudi. Pojavljala se bo v obliki slabega počutja, povečanega notranjega nemira, razdražljivosti, motenj v spanju, utrujenosti in potrtosti.

Napoved cvetnega prahu v zraku

V nižinah se zaključuje obdobje alergenega cvetnega prahu, v katerem sta prevladovala leska in jelša. Obremenitev z jelšo bo lahko lokalno še dosegala do srednje visoke vrednosti, v zraku bodo le posamezna zrna leske.

V nižinah se je začela glavna sezona jesena, obremenitve bodo nizke do srednje visoke, v SV Sloveniji lahko visoke. Cvetijo cipresovke in tisovke, večino cvetnega prahu prispeva nizko alergena tisa, v manjši meri je v zraku cvetni prah okrasnih cipresovk. Vrbe, topoli in brest sproščajo nizko alergeni cvetni prah, obremenitve bodo srednje visoke. Beležimo posamezna zrna javorja, po parkih cveti srebrni javor.

V Primorju smo zabeležili vrh obremenitve s cipresovkami in tisovkami, večje količine cvetnega prahu sproščajo visoko alergene ciprese. Obremenitev z jesenom bo nizka, prisoten bo cvetni prah topola, vrbe, bresta in krišine. Vetrovi prinašajo s celine posamezna zrna jelše in leske.

Dobro je vedeti:

– Jesen in oljka imata sorodne alergene, zato lahko alergiki, preobčutljivi na oljko razvijejo simptome v sezoni cvetnega prahu jesena. Bodite pozorni tudi na cvetni prah forzicije zaradi možnih navzkrižnih reakcij.  Sorodne alergene imajo tudi španski bezeg, jasmin in kalina, ki še ne cvetijo.

– Bodite pozorni na razvoj cvetenja v vašem neposrednem okolju. Drevesa in grmi v bližini stavb so lahko velik vir cvetnega prahu, ki se ob prezračevanju v suhem vremenu lahko prenese tudi v bivalne prostore.

Vir: ARSO

Dogodki

Danes in jutri bo večinoma oblačno z občasnim dežjem, ki bo najmočnejši v nedeljo popoldne in zvečer. Ob morju bo pihal jugo.