V Avstriji velik dnevni porast okužb z novim koronavirusom. Sledijo novi ukrepi

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je v Avstriji skokovito naraslo. V minulih 24 urah so jih namreč po današnjih podatkih pristojnih ministrstev potrdili 3727. Še dan pred tem so jih potrdili 2590. Danes poročajo o 13 smrtih zaradi covida-19, v torek so o 16. Vlada je ob tem napovedala, da bo od 1. novembra na delu obvezen pogoj PCT.

Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev na ravni države je z današnjim dnem narasla na 195,4, v torek je bila še pri 182,9, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zvezna dežela z najvišjo incidenco je trenutno Zgornja Avstrija, kjer ta znaša 299,3, sledijo ji Solnograška, Spodnja Avstrija in Štajerska.

Na avstrijskem ministrstvu za zdravje so ob današnjih podatkih ocenili, da število novih okužb očitno hitro narašča, a obenem opozorili, da jih praviloma največ objavijo prav ob sredah. V ponedeljek namreč na šolah in v številnih podjetjih izvajajo PCR teste, katerih rezultati so znani v torek in objavljeni v sredo.

V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 962 covidnih bolnikov, od tega jih 218 potrebuje intenzivno nego.

Avstrijski zdravstveni minister Wolfgang Mückstein je kasneje po seji vlade sporočil, da bo od 1. novembra za vse, ki med delom prihajajo v stik z drugimi ljudmi, na delovnem mestu obvezen pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Izjema bodo denimo vozniki tovornjakov. Do 14. novembra bo v veljavi prehodno obdobje.

Za spoštovanje bosta odgovorna delodajalec in zaposleni. Za kršenje pravila PCT so po besedah avstrijskega ministra za delo Martina Kocherja predvidene denarne kazni v višini 500 evrov za zaposlene in 3600 evrov za delodajalce.

Zaposlenim, ki bodo imeli potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT, od 1. novembra ne bo treba več nositi zaščitnih mask. To bo veljalo tudi za zaposlene v supermarketih, medtem ko bodo morale stranke v supermarketih, lekarnah in sredstvih javnega prevoza še naprej nositi maske tipa FFP2, obenem pa predložiti tudi potrdilo o pogoju PCT. To bo veljalo tudi za zaposlene in obiskovalce v domovih za ostarele in bolnišnicah.

Ponekod, med drugim v trgovinah z nenujnim blagom, pa bodo morale stranke predložiti potrdilo o cepljenju proti covidu-19, preboleli bolezni ali negativnem testu ali pa nositi masko FFP2. V prostorih, kamor je že zdaj mogoče vstopiti samo s potrdilom o pogoju PCT, tudi po 1. novembru ne bodo obvezne zaščitne maske. Med temi so gostinski obrati, gledališča in frizerji.

Odlok z novimi pravili bo predvidoma objavljen do konca tedna, avstrijski parlament ga bo obravnaval v četrtek. Mückstein je ob tem povedal, da so nova pravila “nova varnostna mreža pred koronavirusom”.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.