Search
Close this search box.

Zvišanje povprečnine v koroških občinah (FOTO)

Eden izmed ključnih delov drugega proti korona paketa je dvig višine povprečnine za vse slovenske občine.

Občanke in občani Mute, Radelj ob Dravi, Podvelke, Vuzenice, Dravograda, Prevalj, Ribnice na Pohorju, Slovenj Gradca, Raven na Koroškem, Mežice, Črne na Koroškem in Mislinje bodo z izglasovano višjo povprečnino prejeli skupno 2.463.303 evrov več kot je bilo predvideno z višino povprečnine, izglasovane v letu 2019.

Koliko več bodo prejele koroške občine:

FOTO: Vlada RS

Predsednik vlade Janez Janša je poudaril, da so občine v času epidemije odigrale pomembno vlogo ter dodal: “veliko stvari, ki so omogočile, da je življenje kolikor toliko potekalo normalno, kjer vseh teh omejitev, je rezultat dobrega delovanja lokalne samouprave oziroma pravilnih odločitev na občinskem nivoju. In se županom in vsem, ki so bili vključeni v to aktivnost v razmerah, s kakršnimi se prej nikoli še soočali, še enkrat iskreno zahvaljujem. Ta sredstva, ki jih bodo dobili s pomočjo višjih povprečnin niso sredstva za odpravljanje posledic korone, to so sredstva, ki jih občine potrebujejo za normalno življenje, dočim – bomo skušali v nadaljevanju – vse stroške, ki so občinam nastali zaradi spopada z epidemijo, v okviru danih realnih možnosti, seveda nasloviti posebej.”

Kako se financirajo občine?

Za vse občine v Republiki Sloveniji, ne glede na njihovo raznolikost, velja enak sistem financiranja.

Največji del prihodkov občin zagotavljata dohodnina in nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, poenostavljeno osebni in premoženjski davek, ki sta povsem primerljiva z večino drugih evropskih sistemov financiranja lokalne samouprave. Dohodnina se kot največji lastni vir občin deli po posebnem sistemu, ki temelji na solidarnosti med občinami. Delež dohodnine, ki pripada posamezni občini pa se določi na podlagi izračuna primerne porabe občine.

VIR: gov.si, ekodežela.si

Dogodki