Search
Close this search box.

Cene elektrike z računi za maj ponekod že višje, za naprej veliko odvisno od državnega ukrepanja

Cene elektrike za maj bodo pri nekaterih ponudnikih občutno višje od tistih za januar, torej pred začasnim državnim posegom v nekatere dajatve, kaže pregled, ki ga opravljajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije. Za naprej bodo cenovne razmere in dinamika dodatnih podražitev močno odvisni od državnega ukrepanja.
pixabay

Junijski računi za porabljeno elektriko v maju bodo sicer višji predvsem zaradi tega, ker se je s koncem aprila iztekel ukrep, s katerim je država z zakonom za februar, marec in april začasno zamrznila obračunavanje omrežnine in prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije. Ta poseg je končne račune znižal za polovico ali celo več.

Računi se bodo zdaj normalizirali, obenem pa bo pri nekaterih večjih ponudnikih v luči vztrajanja visokih borznih cen električne energije in novih vnaprejšnjih zakupih večjih količin elektrike po višjih cenah dražja tudi sama cena elektrike. Ta sicer predstavlja približno 40 odstotkov končnega računa za gospodinjstva.

Od šestih največjih ponudnikov elektrike – Gen-I, ECE, E3, Elektro energija, Energija plus in Petrol – bodo cene glede na račune za januar za obstoječe odjemalce ostale nespremenjene pri Petrolu, Gen-I in Elektro energiji.

V Gen-I kot največjem ponudniku so za STA spomnili na zavezo, da do poletja cen tarif električne energije ne bodo višali in trenutno po njihovih navedbah podražitev še ni predvidena. V Petrolu cene ohranjajo po občutni podražitvi z lanskim decembrom, ko so cene glede na tarifo dvignili za 21 do 35 odstotkov. Do poletja je cene elektrike zadržala tudi Elektro energija, ki je skupaj z Gen-I del skupine Gen.

So pa pri Gen-I in Elektro energiji vpeljali posebne višje cene za nove odjemalce. Zanje so cene glede na različne tarife – višjo in nižjo pri dvotarifnem obračunavanju ali enojno pri enotarifnem – v primerjavi z januarskim cenikom višje za med približno 60 in 80 odstotkov, je razvidno iz pregleda, ki ga redno opravljajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Pri tem v obeh podjetjih iz skupine Gen opozarjajo na po njihovem prepričanju slabe poslovne prakse nekaterih dobaviteljev, zaradi katerih tudi pozivajo pristojne ustanove k ukrepanju.

Del podražitev, vpeljave cenikov za nove odjemalce ali celo nesprejemanje novih odjemalcev so po njihovem prepričanju posledica tudi tega, da so se nekateri dobavitelji odločili za odhod s trga. Telekom Slovenije je to storil z začetkom leta, s koncem aprila je postopen umik s trga v naslednjih mesecih napovedala še družba E.ON Ljubljana.

V Gen-I in Elektro energiji so mnenja, da sta omenjeni podjetji to storili zgolj iz poslovnega interesa in brez premisleka o odjemalcih, posledice odločitev pa da nosijo obstoječi dobavitelji, ki na ta načni dobivajo več deset tisoč odjemalcev, za katere elektrika še ni bila kupljena in so jo primorani na trgu kupovati po trenutnih, izjemno visokih cenah.

Pri ostalih treh ponudnikih izmed največje šesterice so cene, ki jih je mogoče razbrati iz omenjenega pregleda, glede na januar precej višje.

Pri mariborski Energiji plus, ki je cene že z januarjem dvignila za skoraj 30 odstotkov, so majske cene z rednega cenika po različnih oblikah obračuna glede na januarske višje za več kot 100 odstotkov. Za obstoječe odjemalce je medtem dvig precej manjši, nekaj manj kot 50-odstoten.

V družbi so za STA zapisali, da bo junijska položnica za elektriko za obstoječega gospodinjskega odjemalca s povprečno letno porabo v primerjavi s februarsko tako višja za nekaj več kot sedem evrov oziroma za 11 odstotkov. Za novega gospodinjskega odjemalca, ki je sklenil pogodbo v začetku letošnjega leta, ostaja cena medtem po njihovih navedbah nespremenjena, saj je bila pogodba sklenjena z upoštevanjem dejanskih tržnih cen.

Pri ECE so majske cene glede na pregled ZPS v najugodnejšem paketu v primerjavi z januarskimi višje za okoli 75 odstotkov, pri E3 pa za nekaj manj kot 25 odstotkov. V obeh družbah sicer niso odgovorili na vprašanje STA, za koliko bodo junijski računi za povprečnega gospodinjskega odjemalca višji glede na zadnji račun pred državno intervencijo, a kot omenjeno, cena elektrike predstavlja približno 40 odstotkov računa.

In kaj ponudniki glede na še naprej zaostrene razmere na energetskih trgih, ki so se letos zaradi posledic ruskega napada na Ukrajino še zaostrile, pričakujejo za prihodnje mesece?

V Elektro energiji so navedli, da cene za gospodinjske odjemalce še ne odražajo cen na borzah, ki pri zakupih za prihodnje leto presegajo 200 evrov za megavatno uro in so tako skoraj štirikratnik tistih izpred leta dni. Zato v naslednjih mesecih pričakujejo podražitve, če ne bo prišlo do regulacije cen. Tudi v Gen-I menijo, da se pri trenutnih cenovnih razmerjih in v odsotnosti morebitne državne regulacije občutnim podražitvam ne bo možno izogniti.

V Energiji plus pojasnjujejo, da se energetski trgi v luči dogajanja, povezanega z ruskim napadom na Ukrajino, spreminjajo iz dneva v dan, zato so kakršnekoli dolgoročne napovedi o cenah nehvaležne in nemogoče. “Je pa dejstvo, da bodo najbrž cene vsaj še dve leti višje, kot smo jih bili vajeni v zadnjih letih,” so prepričani.

V Petrolu opozarjajo, da po navedbah analitikov rast maloprodajnih cen elektrike v Sloveniji zaostaja za rastjo nabavnih cen. Tudi oni ocenjujejo, da je zaradi nepredvidljivih razmer na svetovnih trgih energentov težko natančno napovedati nadaljnje gibanje cen za gospodinjstva, pri čemer pa omenjajo napovedi Gospodarske zbornice Slovenije, da je glavnino rasti cen za gospodinjstva pričakovati v drugi polovici tega leta.

“Če bodo cene na nabavnih trgih vztrajale na trenutnih ravneh, bomo v prihodnje zagotovo priča popravkom cenikov električne energije s strani družbe Petrol tudi za gospodinjstva, dokler se prodajne cene ne približajo nabavnim cenam na veleprodajnem trgu,” so zapisali in napovedali, da bodo s 1. julijem že prilagodili cene za male poslovne odjemalce.

Glede na napovedi strank nastajajoče vladne koalicije je sicer že v prihodnjih mesecih pričakovati državni poseg na maloprodajnem trgu. Kot omenja ta teden izvoljeni predsednik vlade Robert Golob, naj bi v prvem koraku skušali predvsem pri elektriki, kjer je Slovenija v povsem drugačnem položaju kot pri plinu in naftnih derivatih, v pogovorih z deležniki na trgu doseči omejitve cenovnih pritiskov. Če to ne bo uspelo, pa omenja tudi regulacijo cen, medtem ko se znižanje davka na dodano vrednost ali drugih dajatev trenutno ne zdi prva opcija.

Dogodki

Cene elektrike za maj bodo pri nekaterih ponudnikih občutno višje od tistih za januar, torej pred začasnim državnim posegom v nekatere dajatve, kaže pregled, ki ga opravljajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije. Za naprej bodo cenovne razmere in dinamika dodatnih podražitev močno odvisni od državnega ukrepanja.