Search
Close this search box.

Putin trdi, da se v Ukrajini ne borijo rezervisti ali naborniki. Več mrtvih v napadu na ukrajinski Sumi

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes zatrdil, da v vojni v Ukrajini ne sodelujejo ruski naborniki ali rezervisti, temveč le profesionalni vojaki. Medtem v Pentagonu trdijo, da Moskva za boje v Ukrajini novači Sirce in druge tuje borce.
Fotografija je simbolična

Putin je v izjavi, ki so jo v Kremlju objavili ob mednarodnem dnevu žensk, zatrdil, da se v Ukrajini borijo samo profesionalni vojaki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dodal je, da razume skrbi mater in žena ter drugih sorodnikov vojakov, ki so v Ukrajini. “Lahko ste ponosni nanje,” je dejal.

Obljubil je še, da tudi v prihodnje v vojno ne nameravajo vpoklicati rezervistov. “Nalogo bodo opravili poklicni vojaki. Zagotovili bodo varnost in mir ruskega naroda,” je dodal Putin.

V ameriškem obrambnem ministrstvu pa medtem pravijo, da si Putin prizadeva za sodelovanje v bojih v Ukrajini pridobiti tuje borce, zlasti iz Sirije, ki naj bi sodelovali v urbanih bojih v Kijevu in drugih mestih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je povedal, da je nekaj tujih plačancev že v Ukrajini, vendar pa ni jasno, kako uspešna je Rusija pri novačenju tujcev.

V bojih v Ukrajini na ruski strani sodelujejo tudi borci iz Čečenije.

Borci iz tujine sodelujejo tudi na ukrajinski strani. Po navedbah zunanjega ministra Dmitra Kulebe naj bi v državo prišlo okoli 20.000 ljudi, ki so se pripravljeni boriti za Ukrajino, poroča AFP.

Več mrtvih v napadu na ukrajinski Sumi

V zračnem napadu na mesto Sumi na vzhodu Ukrajine je po navedbah reševalcev umrlo najmanj devet ljudi, od tega dva otroka. V spopadih z rusko vojsko so po trditvah lokalnih oblasti padli tudi najmanj štirje ukrajinski vojaki. Iz mesta naj bi danes evakuirali civiliste.

“V nekaterih delih mesta so bombardirali stanovanjske stavbe. Celo v središču mesta je bilo uničenih več hiš,” je v noči na danes po poročanju nemške tiskovne agencija dpa sporočil predstavnik lokalnih oblasti Dmitro Šivicki.

Tudi reševalci so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdili, da so ruska letala napadala stanovanjske zgradbe, številne so uničene.

Reševalci so našli trupla devetih civilistov, od tega dveh otrok, eno žensko so iz ruševin potegnili živo.

Šivicki je še povedal, da so v bojih z rusko vojsko umrli tudi štirje ukrajinski vojaki. Po navedbah dpa omenjenih navedb sicer ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Sumi, mesto 350 kilometrov vzhodno od Kijeva blizu ruske meje, je že več dni prizorišče srditih spopadov.

Danes naj bi sicer iz mesta odpeljal humanitarni konvoj s civilisti.

Ruske sile so se v pismu Mednarodnemu Rdečemu križu zavezale, da bodo od 9. do 21. ure spoštovale prekinitev ognja, je povedala podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, ki pa je dodala, da imajo informacije, da ruska stran zaveze ne bo spoštovala.

Kijev je zahteval tudi vzpostavitev humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov iz Kijeva, Mariupola in Volnovahe, je še povedala Vereščukova po navedbah AFP.

Dogodki

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes zatrdil, da v vojni v Ukrajini ne sodelujejo ruski naborniki ali rezervisti, temveč le profesionalni vojaki. Medtem v Pentagonu trdijo, da Moskva za boje v Ukrajini novači Sirce in druge tuje borce.