Psi sledniki s pomočjo Dunajskih dečkov odkrivajo okužene s koronavirusom

Strokovnjaki avstrijske vojske so danes testirali na novi koronavirus 130 članov zbora Dunajskih dečkov in njihovih skrbnikov. Ali je kateri izmed njih pozitiven, bosta po ugotovljenih rezultatih testov PCR ugotavljala še dva vojaška psa slednika, ki z vohom odkrivata okužene osebe.
police-1321255_1920

Dunajski dečki, eden najbolj znanih pevskih zborov na svetu, so se odločili, da bodo sodelovali pri urjenju psov slednikov za odkrivanje s koronavirusom okuženih oseb. Tako si je danes vseh 130 sodelujočih nadelo masko, v katero so deset minut dihali. Nato so vsako masko posebej neprodušno zaprli in predali centru za urjenje vojaških psov. Takoj zatem so vse sodelujoče testirali s testi PCR, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

Ko bodo znani rezultati teh testov, bosta psa slednika Fantasy Forever in Piet z vohanjem mask odkrivala prisotnost koronavirusa. Psi sledniki, ki imajo izostren voh, lahko namreč zaznajo vonj okužene osebe, tudi če ta nima simptomov. S pomočjo laboratorijskih rezultatov testov pa bodo lahko ocenili zanesljivost psov slednikov.

Že sredi decembra lani je avstrijska vojska predstavila prvega psa slednika na koronavirus v Avstriji, ovčarko Fantasy Forever. Osnovno izobraževanje je trajalo šest mesecev, nato je sledilo urjenje v praksi. Kasneje se je ovčarki pridružil še rotvajler Piet. Da se bodo lahko zanesli na njun voh, ju morajo vojaki stalno uriti tudi v realnih situacijah. Urjenje bi bilo lahko po ocenah avstrijske vojske zaključeno v prvem četrtletju letošnjega leta, so še sporočili z dunajskega predstavništva.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.