Search
Close this search box.

Minister Vrtovec: “Gradnje 3. razvojne osi ne more nič več zaustaviti”

Po tem, ko je Dars v torek v Gaberkah na trasi bodoče hitre ceste na odseku Velenje-Slovenj Gradec v delo uvedel izbranega izvajalca del in se pričela težko pričakovana gradnja tretje razvojne osi, je danes sledila slovesnost ob začetku gradnje, ki sta se je med drugim udeležila tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak.

VIDEO: Simbolična zasaditev prve lopate

VIDEO: Izjava ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca

Vrtovec je poudaril, da se končno začenja gradnja severnega dela tretje razvojne osi, ki so ga mnogi nestrpno čakali.To cesto resnično potrebujemo, da se bosta koroška in šaleška regija lahko razvijali. To je priložnost za gospodarski preboj obeh regij, pa tudi priložnost za tukajšnje ljudi, da še naprej živijo v teh regijah, ne pa jih zapuščajo,” je ocenil Vrtovec.

Želi si, da bi prihodnje leto zasadili prvo lopato tudi na južnem delu tretje razvojne osi in tako Belo krajino povezali z osrednjo Slovenijo. Prav tako si želi, da bi se prihodnje leto gradnja tretje razvojne osi začela na Koroškem. Vrednost izgradnje celotne tretje razvojne osi je minister ocenil na več kot milijardo evrov.

VIDEO: Izjava Aljaža Verhovnika – koordinatorja Mladinske iniciative za 3. razvojno os in predsednika Mladinskega sveta Ravne 

Kot je že znano je za prva dela na lokaciji Gaberke v občini Šoštanj, ki so zajeta v sklopu D – Gaberke, Dars po dobrem letu dni izbirnega postopka izbral konzorcij vodilnega partnerja, družbe Kolektor CPG, s podjetjema CGP iz Novega mesta in Voc Celje. Vrednost del znaša 8,5 milijona evrov brez DDV.

VIDEO: Izjava župana MO Velenje Petra Dermola

Prva dela bodo med drugim obsegala ureditev gradbišča, čiščenje terena oz. posek drevja ter pripravljalna dela za dostopno cesto do deponije Premogovnika Velenje. Sicer pa v grobem dela na tem sklopu obsegajo izgradnjo 200 metrov štiripasovne hitre ceste in prestavitev regionalnih cest Velenje-Škale in Škale-Graška Gora-Šmiklavž, vključno z ureditvijo vseh cestnih navezav, ki se priključujejo na njo.

VIDEO: Izjava koroškega poslanca Jožeta Lenarta

Po besedah Hajdinjaka je tretja razvojna os postala realnost.Začenjamo z 200 metri štiripasovne hitre ceste znotraj 61 kilometrov severnega dela tretje razvojne osi, ki naj bi bila zgrajena v 14 mesecih. Odsek Velenje-Slovenj Gradec naj bi bil zgrajen leta 2025 ali 2026, odsek Velenje-Šentrupert, za katerega poteka odkup zemljišč, pa leta 2027,” je še dejal Hajdinjak.

VIDEO: Izjava predsednika uprave Darsa Valentin Hajdinjak

Kdaj na Koroškem?

Na Koroškem se bodo prva dela predvidoma začela prihodnje leto na območju slovenjgraške občine, na lokaciji, imenovani Jenina. Omenjena lokacija prav tako spada v odsek Velenje-Slovenj Gradec. Postopek izbire izvajalca za dela na tej lokaciji, ocenjena na okoli 30 milijonov evrov brez DDV, je v teku.

VIDEO: Izjava županje Občine Črna na Koroškem mag. Romane Lesjak

“Hvala tudi Nini Mauhler, ki je odigrala eno ključnih vlog kot državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo ter Mladinski iniciativi za 3. razvojno os ter glavnima akterjema iniciative Aljažu Verhovniku ter Andreju Grobelniku. To je dokaz, da sodelovanje vedno prinese željene rezultate,” je zapis sklenil Prednik.

Začetek gradnje je na Facebooku z naslednjimi besedami pospremil tudi koroški poslanec Jani Prednik. “Nekateri so nam očitali nabiranje političnih točk, drugi so v nas dvomili, tretji so se iz nas norčevali, četrti pa so nam nagajali. Toda uspelo je. Danes ob 15.00 se 3. razvojna os uradno začne graditi. Vsak od nas je oddelal svoj del in dodal svoj kamenček v mozaik. Bodimo veseli in ponosni na ta zgodovinski dan za Koroško in Slovenijo.”

Preberite še: Začenja se gradnja tretje razvojne osi, na Koroškem se bodo prva dela predvidoma začela prihodnje leto

VIR: STA

Dogodki

Več iz istega kraja