Search
Close this search box.

Ob rojstnem dnevu ZN Koroško galerijo likovnih umetnosti in mestno hišo na Ravnah obarvali v modro

Ob dnevu, ko so Združeni narodi praznovali rojstni dan, so mestno hišo na Ravnah ter stavbo Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu obarvali v modro.

24. oktobra, pred 75 leti so bili z glavnim poslanstvom zagotavljanja in krepitve miru uradno ustanovljeni Združeni narodi. Kljub izpolnitvi osnovnega cilja in drugih dosežkov je organizacija danes pred številnimi novimi izzivi. Slovenija ob obletnici izpostavlja nadaljnji pomen multilateralizma.

24. oktober velja za rojstni dan ZN, saj je na ta dan pred 75 leti ustanovno listino ZN ratificirala večina ustanovnih članic na čelu z vsemi petimi stalnimi članicami Varnostnega sveta (ZDA, Sovjetska zveza, Kitajska, Velika Britanija, Francija). S tem so bili Združeni narodi tudi uradno ustanovljeni, medtem ko je bila sama ustanovna listina podpisana že 26. junija 1945 v San Franciscu, ko je v delih sveta še divjala druga svetovna vojna. Ob nastanku so imeli ZN 51 držav članic, danes jih štejejo kar 193.

Tudi v Slovenj Gradcu, mestu glasniku miru, v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve tradicionalno obeležujejo 24. oktober, dan Združenih narodov (ZN). Mineva tudi 100 let njene predhodnice, Društva narodov/Lige narodov, ki je bila prva mednarodna organizacija, naravnana k razumevanju kolektivne varnosti. V počastitev dneva ZN so v Slovenj Gradcu v noči s 23. na 24. oktober z modro barvo osvetlili institucijo, kjer se je v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja pričela pisati slovenjgraška mirovniška zgodba, Koroško galerijo likovnih umetnosti.

Združeni narodi so svoje osnovno poslanstvo, poslanstvo zagotavljanja miru izpolnili. Tako dolgemu obdobju brez velike vojne med svetovnimi velesilami v moderni zgodovini še nismo bili priča, prav tako so dosegli napredek še na številnih drugih področjih – od boja proti revščini, boleznim do spodbujanja in zaščite človekovih pravic.

Danes pa so se našli pred novimi izzivi, vključno s pandemijo novega koronavirusa. “Poslanstvo, s katerim so bili ustanovljeni ZN, je pomembnejše kot kadarkoli. Spodbujati človekovo dostojanstvo. Zaščititi človekove pravice. Spoštovati mednarodno pravo. In rešiti človeštvo pred vojnami,” je ob obletnici poudaril generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

VIR: STA, Občina Ravne, MOSG

Dogodki

Ob dnevu, ko so Združeni narodi praznovali rojstni dan, so mestno hišo na Ravnah ter stavbo Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu obarvali v modro.