Med vsemi okuženimi s koronavirusom kar desetina zdravstvenih delavcev

corona-5086496_1920

Med vsemi okuženimi z novim koronavirusom jih je deset odstotkov zdravstvenih delavcev, je opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ob tem je izpostavil, da smo zdravstvenim delavcem dolžni ogromno, poročajo tuje tiskovne agencije.

Glede na podatke univerze Johnsa Hopkinsa se je z novim koronavirusom doslej okužilo 13,8 milijona ljudi, WHO sicer navaja številko 13,4 milijona. To pomeni, da je med vsemi okuženimi okoli 1,3 milijona zdravstvenih delavcev.

Zdravniki in medicinske sestre ne le, da tvegajo svoja življenja, številni trpijo zaradi fizične in psihične izčrpanosti zaradi mesecev napornega dela med pandemijo, je opozoril Tedros.

WHO trenutno preučuje bolj natančno, kako razširjen je novi koronavirus med zdravstvenimi delavci. Poleg tega so na Kitajsko poslali strokovnjake, ki bodo preučevali izvor virusa, ki so ga prvič potrdili v Wuhanu konec lanskega leta.

Direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan pa je včeraj pozval Brazilijo, naj izkoristi priložnost za zmanjšanje števila novih okužb, saj število okužb v državi ne narašča več eksponentno. “Rast v Braziliji ni več eksponentna, se je izravnala,” je povedal.

Po oceni WHO je padla stopnja reprodukcije na med 0,5 do 1,5. To pomeni, da obstaja možnost, da en okuženi niti ne prenese okužbe naprej. V maju je bila na primer ponekod stopnja dve, kar je pomenilo, da je ena oseba okužila dve drugi.

Brazilija je ena najhuje prizadetih držav v pandemiji covida-19, saj so v državi potrdili več kot dva milijona okužb in 77.000 smrti. Samo v četrtek so potrdili 45.000 novih primerov okužb in 1300 smrti.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.