Search
Close this search box.

Kje na Koroškem bodo pustovanja in karnevali?

Pustne maske in norčije, rajanje in veseljačenje, dišeči krofi, slastne miške, topel čaj… V pričakovanju pusta smo za vas pripravili seznam pustovanj in pustnih karnevalov, ki jih pripravljajo na Koroškem.

SOBOTA, 22. februar 2020

KOTLJE:

V Kotljah bo že 42. Koroški pustni karneval. Maske se bodo na pot podale od Rimskega vrelca ob 14. uri in se obiskovalcem predstavile na osrednjem prizorišču v vaškem centru. Po karnevalu bodo maske iz sprevoda vabljene v velik šotor, ob novi, večnamenski dvorani, kjer bodo dobile brezplačno malico in pijačo, podarili pa bodo tudi nagrade. Po karnevalu pa bodo vsi otroci v velikem šotoru dobili slastne miške in čaj, ki jih bodo za njih pripravili v Koroškem medgeneracijskem centru. Od 15. ure naprej pa pripravljajo mega pustno rajanje z ansamblom Koroški Kvintet, od 22. ure dalje pa vas bo zabavala skupina Sezuti Mački.

Lansko leto je bil največji pustni karneval v Kotljah

MEŽICA:

V Mežici bo že 65. pustni karneval. Prijave in predstavitev mask bodo od 14. uri ure do 14.45 ure na platoju pred Občino Mežica. Ob 15. uri bo povorka krenila po glavni cesti proti Narodnem domu. Najizvirnejše maske bodo nagrajene, poskrbljeno pa bo za slastne krofe, topel čaj in bonbone.

Tudi v Mežici so lansko leto pripravili zanimive maske.

ŠENTANEL:

Pri Marinu bo pustna gavda s Stil5. Z aperitivom vas bodo pričakali ob 19. uri, pripravili pa so tri menije. Najboljše maske čakajo nagrade.

ŠENTJANŽ PRI DRAVOGRADU:

Zbor mask bo do 10. ure na igrišču pri osnovni šoli, sledila bo povorka skozi vas, predstavitev mask, krofi in čaj ter pustno rajanje s kurenti pred Domom borcev.

RADLJE OB DRAVI:

  • Pustna maska tik pred zdajci s pričetkom ob 14. uri: poslikava obraza in manjši dodatki, popravki, čopki, kitke … za male in velike puste. Člani DPM Radlje vas bodo pričakali s čopiči in glavniki. Lahko prinesete sliko želene poslikave, pa tudi barvo za obraz in kakšen dodatek, ki bi ga želeli na svoji maski.
  • Ob 16. uri bo v dvorani Hostla Radlje ob Dravi rajanje za male in velike puste z norčavim programom, plesom, nagradami, ustvarjanjem in pustno pogostitvijo. Nujni sta dobra volja in razigranost ter seveda maska!
  • V Baru Ludo v Radljah pa pripravljajo pustovanje z Johnny&Tex Bandom, party pijačami in nagradami za najboljše maske. Ludi pust se bo pričel ob 21. uri.

VUZENICA:

Pustno rajanje s pričetkom ob 10. uri, bo za male in velike maškare na igrišču pred OŠ Vuzenica. Ob slabem vremenu bo rajanje v Modri dvorani.

TURIŠKA VAS:

Prostovoljno gasilsko društvo Turiška vas pripravlja pustovanje v gasilskem domu v Turiški vasi, od 20:30 ure dalje. Za zabavo bodo poskrbeli člani ansambla Veseljaki, najboljše maske bodo nagrajene.

MISLINJA:

Turistično društvo Mislinja vabi na pustovanje pred PSC Lopan s pričetkom ob 14. uri. Sledil bo sprevod mask po ulicah Mislinje, nato pa bo na parkirišču pred PSC Lopan predstavitev skupinskih mask in pogostitev s krofi in čajem.

RAVNE NA KOROŠKEM:

V Preši pripravljajo že 17. pustovanje, s pričetkom ob 20. uri. Za glasbo bo poskrbela skupina Kaval, za najboljše maske pripravljajo nagrade.

ČRNA NA KOROŠKEM:

V Črni bo potekala pustna povorka, ki se je vsako leto udeležijo predvsem otroci iz vrtca, osnovnošolci in varovanci CUDV Črna. Sodelujoči se bodo zbrali ob 13.30 pred OŠ Črna, od koder se bodo podali do centra Črne in nazaj do Kulturnega doma Črna, kjer bo sledila pogostitev s čajem in krofi. Zvečer pa bo še ples v maskah v slaščičarni Senica 4 you.

Zanimive maškare v Črni na Koroškem.

RIBNICA NA POHORJU:

Turistično društvo Ribnica na Pohorju, OŠ Ribnica na Pohorju, PGD Ribnica-Josipdol, Občina Ribnica na Pohorju in Bar Smučar vabijo vse velike in majhne maškare na 16. Ribniško pustovanje na »Dornikovo ravno«. Otroške šeme se bodo odpravile izpred OŠ proti »Dornikovi ravni« ob 10.30 uri, kasneje pa bo izbor najboljših mask ob smučišču Ribnica na Pohorju pred Barom Smučar. Pripravljajo pustno zabavo, posebne goste in nagrade.

NEDELJA, 23. februar 2020

PREVALJE:

Tradicionalna otroška pustna maškarada na Prevaljah se bo pričela ob 14. uri. Sprevod povorke bo od Gasilskega doma do Športnega parka Ugasle peči. Maškare bo spremljala godba, kurenti in Miličniki na hoduljah, poskrbljeno bo tudi za krofe, bonbone in nagrade za maske.

Lanska pustna maškarada na Prevaljah.

SLOVENJ GRADEC:

V mestnem jedru Slovenj Gradca bo potekal tradicionalni, že 48. pustni karneval. V pustni povorki pa bo letos sodelovala tudi skupina Vražji koranti iz Ormoža, ki bodo dokončno pregnali zimo. Na pustnem karnevalu bo možno kupiti pustni časopis Kurent, ki ga bo izdalo Kulturno društvo Stari trg. Za otroško animacijo bo poskrbela skupina Mojčin lepši svet na Trgu svobode. Od 16. ure dalje pa bo v hotelu Slovenj Gradec pustno rajanje. Najboljše in najbolj izvirne maske čakajo bogate nagrade, ki jih bodo prispevajo lokali iz mestnega jedra. Več TUKAJ.

Slovenj Gradec so lani obiskali kurenti.
FOTO: Tone Brinar

RADLJE OB DRAVI:

Atletski klub Radlje ob Dravi organizira pustni tek v Radljah ob Dravi, ki bo za vse maske brez štartnine in se bo pričel ob 11. uri. Meritev časa in medalj ne bo, saj bodo zmagovalci vsi, ki se bodo teka udeležili. Vsak udeleženec pa bo po teku dobil krof in topel čaj.
Štart in cilj bosta pred Centrom Radlje (bivšo Timo).

VUHRED:

V centru Vuhreda bo pustno rajanje. Vabijo vse maske, da se pridružijo. Za topel napitek in krofe bo poskrbljeno. Ob slabem vremenu bo rajanje v Večnamenski dvorani Vuhred.

FOTO: Denis Pavlič

TOREK, 25. februar 2020

GRAŠKA GORA:

Od 15. ure dalje bo 19. Pustno srečanje in pokop pusta na Graški Gori.

RADLJE OB DRAVI:

Na ploščadi pred MKC Radlje ob Dravi bo ob 9.30 uri pustno rajanje. Ob slabem vremenu bo rajanje v prostorih MKC Radlje ob Dravi.

In še zanimivost: januarja 2018 je bilo v Sloveniji 356 prebivalcev s priimkom Pust, 316 se jih je pisalo Kurent, 38 pa Krof.

Vsi objavljeni podatki o pustovanjih so pridobljeni iz javnih objav organizatorjev na internetu. Če je še kakšen dogodek na Koroškem, ki ga nismo dodali, nam pišite na info@koroskenovice.si in bomo seznam dopolnili.

VIR: stat.si

Dogodki