Ema odobrila izredno uporabo Merckovega zdravila proti covidu-19. Odločitev glede cepljenja otrok, starih od pet do dvanajst let, bo morda znana že prihodnji teden

Evropska agencija za zdravila (Ema) je v petek odobrila izredno uporabo Merckove tablete molnupiravir proti covidu-19. Hkrati je Ema začela obravnavo Pfizerjeve tablete proti covidu-19. Zdravili bi lahko bili odločilni v boju proti covidu-19 v Evropi, ki se znova sooča z velikim porastom okužb z novim koronavirusom.
FOTO: Aljaž Uršej

Obe tableti dveh ameriških farmacevtskih gigantov Merck in Pfizer potencialno predstavljata prelomen korak v boju proti covidu-19, saj študije kažejo, da zmanjšujeta tveganje za hospitalizacijo in smrt pri bolnikih z visokim tveganjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ema je včeraj sporočila, da Merckove tablete proti covidu-19 še ni odobrila, vendar je “izdala nasvet”, tako da se lahko posamezne države članice Evropske unije odločijo, ali jo bodo uporabile v primeru porasta okužb z virusom sars-cov-2.

Zdravilo, ki trenutno ni odobreno v EU, se lahko uporablja za zdravljenje odraslih s covidom-19, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za razvoj hude oblike covida-19,” je sporočila Ema.

Agencija je še dodala, da je “ta nasvet izdala v podporo nacionalnim organom, ki se lahko odločijo za morebitno zgodnjo uporabo zdravila pred izdajo dovoljenja za promet, na primer v nujnih primerih v luči porasta okužb in smrti zaradi covida-19 po vsej EU”.

Ema je še sporočila, da Merckove tablete proti covidu-19 ne smejo uporabljati nosečnice ali ženske, ki ne uporabljajo kontracepcije in bi lahko zanosile. Ta priporočila so podana, saj so laboratorijske študije na živalih pokazale, da lahko visoki odmerki (tablete Merck) vplivajo na rast in razvoj plodu,” je še sporočila Ema.

Ema s sedežem v Amsterdamu je ob tem še izrazila upanje, da bo Merckovo tableto molnupiravir lahko uradno odobrila do konca leta.

Posebej je Ema včeraj tudi sporočila, da je začela s pregledom Pfizerjeve tablete proti covidu-19 paxlovid, in da bi lahko izdala podoben nasvet.

Ema trenutno pregleduje razpoložljive podatke o uporabi paxlovida, peroralnega zdravila proti covidu-19, ki ga je razvil Pfizer,” je sporočila Ema.

Celovit “tekoči pregled” za uradno odobritev naj bi se začel prihodnji teden, vendar je Ema ob tem hkrati sporočila, da želi pomagati nacionalnim organom “v najkrajšem možnem časovnem okvirju”.

Evropa bi morala pospešiti cepljenje proti covidu-19 in ustaviti nov val širjenja okužbe, se je sredi novega vala, ki ga poganjajo necepljeni, zavzel vodja strategije cepljenja pri Evropski agenciji za zdravila Marco Cavaleri. Nekatere države imajo še vedno nesprejemljivo nizko stopnjo precepljenosti, je opozoril.

“Priča smo visokim številkam okužb, vključno s hudim potekom covida in hospitalizacijami ali obravnavo na intenzivni negi – še posebej med necepljenimi,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril Cavaleri na četrtkovi novinarski konferenci.

V nekaterih evropskih državah je stopnja precepljenosti nesprejemljivo nizka in velik delež prebivalstva je nezaščiten, tudi tisti, ki so starejši od 50 let in so bolj ogroženi, je še opozoril. “Ne smemo pozabiti, da bi morali zapreti ta razkorak in zagotoviti, da se kar največ ljudi cepi,” je še dejal.

Dodal je sicer, da je “dobro znano, da ni cepiva, ki bi bilo stoodstotno učinkovito”, zato bi morale države v zimskem času poskrbeti tudi z drugimi ukrepi, da se ustavi kroženje virusa.

Več članic EU razmišlja ali se je že odločilo za ponovno ustavitev javnega življenja, zlasti za necepljene. A treba bi bilo tudi pospešiti cepljenje in iskati druge načine zdravljenja, izpostavljajo pri Emi.

V agenciji naj bi sicer že kmalu sporočili tudi odločitev glede cepljenja otrok, starih od pet do dvanajst let s Pfizerjevim cepivom. Po napovedih bi se to lahko zgodilo že prihodnji teden.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.