Janša napovedal izločitev operativnega dela policije iz enotnega plačnega sistema

Predsednik vlade Janez Janša je danes na Twitterju napovedal, da bodo operativni del policije izvzeli iz enotnega plačnega sistema in pravičneje uredili razmerja. Problem plač v policiji namreč po njegovem mnenju ni njihova javnost ali nejavnost, ampak razmerje med različnimi skupinami zaposlenih v policiji.
Janez Janša foto Vlada RS

Tako je po Janševem mnenju, kot je zapisal, problematičnorazmerje med mnogimi (ne vsemi), ki vedrijo v (prenapolnjenih) pisarnah z vsemi možnimi dodatki ter policisti in kriminalisti, ki delajo v težkih razmerah in tvegajo lastno zdravje za varnost vseh”.

Notranje ministrstvo je namreč ob ponedeljkovem začetku stavke Policijskega sindikata Slovenije objavilo poimenski seznam javnih uslužbencev ministrstva, policije in inšpektorata za notranje zadeve z navedbo podatkov o bruto plačah, delovnih mestih in organizacijskih enotah. Sindikat zahteva odpravo kršitev stavkovnega sporazuma iz leta 2018, zaradi katere bodo policijski uslužbenci marca prejeli nižje plače.

V policijskem sindikatu so po prvem pregledu objave plač ugotavljali, da je prišlo do razkritja osebnih podatkov, ki se jih razume kot varovane in bi lahko bilo tudi podlaga za odškodninske tožbe, pa tudi, da bi bila lahko z objavo plač ogrožena osebna varnost določenih policistov in kriminalistov in varnostni sistem.

Informacijski pooblaščenec sicer ne vidi kršitev varstva osebnih podatkov, o objavi domnevno varovanih podatkov pa bo v petek razpravljala parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih (Knovs).

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.