Search
Close this search box.

Golob na Koroškem napovedal vzpostavitev tehnične pisarne v Črni na Koroškem

Premier Robert Golob je ob današnjem obisku vlade na Koroškem po uvodnih pogovorih na Prevaljah napovedal, da bodo tehnično pisarno za koroške občine po ujmi odprli v Črni na Koroškem. Kot je dodal, bodo poskušali zagotoviti še več mehanizacije za sanacijo, za nevaren poplavni mulj pa iščejo trajno odlagališče.

Tehnična pisarna bo veliko pozornosti namenila poškodovani občinski infrastrukturi, saj je po vodni ujmi največja škoda nastala prav na tej infrastrukturi, je dejal premier.

Kot je še povedal, sta z županom Prevalj Maticem Tasičem na današnjem pogovoru izmenjala poglede o tem, kje vse lahko vlada še pomaga, da bodo sanacijska dela tekla hitreje in učinkoviteje.

Poudaril je, da bo treba spremeniti tudi notranje predpise na ministrstvih, ki bodo pripomogli k sprejetju odpornejših rešitev, da se katastrofe, kot je bila avgustovska vodna ujma, ne bi ponavljale.

Meni tudi, da je treba še več dela vložiti v sanacijo vodotokov to jesen, da se čim bolje očistijo. “Danes sem videl sedem odprtih delovišč, poskušali bomo najti še več mehanizacije, ki jo imamo v državi, treba pa je to spraviti na pameten način tudi v pogon,” pravi Golob.

Na vprašanje, kaj bo z gradnjo nadomestnih domov, je premier odgovoril, da je na prvem mestu varnost ljudi. O teh domovih bo odločala stroka, ki že pripravlja ustrezne podlage.

“Ko bomo imeli te podlage, bomo ljudi obvestili, vendar hitrih rešitev za nadomestne gradnje ne more biti. Nadomestna gradnja se lahko realizira tudi takrat, ko imamo zemljišče, in informiran sem bil strani župana Prevalj, da je občina nekatera zemljišča že pridobila. To zimo morajo ljudje preživeti na varnem. Žal tisti, ki so na ogroženih območjih, ne bodo doma in tudi ne še v novih domovih,” je povedal Golob.

Pričakuje, da bi lahko prihodnje leto tam, kjer bodo imeli zemljišča – in Občina Prevalje se zaenkrat kaže kot tista, kjer zemljišča naj bi bila – gradnjo teh objektov finančno pomagali, ali pa jih bo zgradila država. To bo v zakonu o obnovi in razvoju, ki bo sprejet do konca leta, jasno predpisano, je dodal.

Glede nevarnega poplavnega mulja je premier pojasnil, da iščejo trajno odlagališče, hkrati pa čakajo na dokončne rezultate, da ugotovijo, kakšna je dejanska nevarnost mulja, koliko mulja se lahko uporabi kot gradbeni material, koliko pa ga bo treba trajno odložiti kot nevarno snov.

Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je po srečanju na Prevaljah novinarjem povedala, da bodo do konca tega tedna odpravili vse popolne zapore na državnih cestah, tako da bodo ceste prevozne. Cilj ministrstva je, da do spomladi naslednjega leta spravi državno infrastrukturo v stanje, v kakršnem je bila pred avgustovsko poplavo.

“V proračunu našega ministrstva za naslednji dve leti so območja, ki so bila prizadeta s poplavami, pravzaprav največja prioriteta ali pa tako rekoč skoraj edina prioriteta, razen projektov, ki so začeti in se zaključujejo,” je dejala Bratušek. Zatrdila je tudi, da tretja razvojna os ostaja prioriteta, dela na tem projektu pa tečejo naprej skoraj nemoteno.

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je ponovil, da je njihova prioriteta urejanje vodotokov in zagotavljanje njihove pretočnosti. Vlada je za ta namen zagotovila dodatna sredstva, direkcija za vode pa lahko angažira dodatno mehanizacijo preko koncesijskih pogodb.

“Zato lahko z optimizmom gledamo na naslednje tedne, da bomo lahko zagotovili dodatne kapacitete in mehanizacijo, saj je treba močno poseči v struge in zagotoviti maksimalno možno pretočnost ob potencialnih poplavah ali pa večjih padavin, ki nas lahko čakajo v jesenskem času,” je dodal Brežan.

Dogodki

Premier Robert Golob je ob današnjem obisku vlade na Koroškem po uvodnih pogovorih na Prevaljah napovedal, da bodo tehnično pisarno za koroške občine po ujmi odprli v Črni na Koroškem. Kot je dodal, bodo poskušali zagotoviti še več mehanizacije za sanacijo, za nevaren poplavni mulj pa iščejo trajno odlagališče.