Search
Close this search box.

Jutri bo v okviru festivala “Koroška, kdo si?” v Kompleksu prepeval Milan Kamnik

Milan Kamnik, Koroška legenda, bo jutri z bendom nastopil v Kompleksu.

Jutri, 10. 4. se festival “Koroška, kdo si?” seli na novo lokacijo. Tokrat bo v Gostišču Marin – Miler kulinarično druženje, saj bodo ob 19:00 predstavljena izbrana dela zmagovalcev literarnega in vizualnega natečaja, ki je potekal v okviru festivala. Prva nagrada najboljšega literarnega dela je poleg predstavitve v gostišču objava lastne pesniške zbirke ali proznega dela pod mentorstvom organizatorjev, ki bo oblikovano in natisnjeno v 50-ih izvodih. Avtorju v sodelovanju z organizatorji in KMKC Kompleks omogočajo tudi predstavitev svojega literarnega dela v obliki literarnega večera

Prva nagrada najboljšega vizualnega dela pa je poleg predstavitve v gostišču razstava v Galeriji Ravne pod mentorstvom organizatorjev. Postavitev razstave bo potekala v sodelovanju z organizatorjem natečaja (Klub koroških študentov, Galerija Ravne). Za glasbo bodo poskrbele Ditka Čepin, Anja Rožič in Živa Poberžnik.

Ob 22:00 se dogajanje seli nazaj v domači Kompleks, kjer bo nastopil znan koroški kantavtor Milan Kamnik s spremljevalnim bendom (Aljaž Lipuš, Bojan Beber, Mojca Kamnik, Urša Lorber, Gorazd Čepin, Jan Lužnik). Milan Kamnik je pevec, katerega prepoznamo predvsem po njegovih domačih, v koroškem narečju napisanih besedilih. Inspiracijo črpa predvsem iz svojega domačega okolja, za svoje delo pa je prejel tudi tri Prežihove plakete.

Le kdo ne pozna njegovih uspešnic kot so “Pacl gr na ojgn”, “Uršlji gori”, “Ibržnik” in drugih njegovih skladb, v katerih opeva svoj pogled na svet?
Svojo glasbeno pot je začel še kot otrok v pevskem zboru Prevaljske osnovne šole, nato pa je nekaj časa deloval v vaškem ansamblu, kjer je preigraval slovenske in svetovne uspešnice. Ko se je pri 14 letih preselil k mami na Ravne na Koroškem, je začel poslušati različne folk ustvarjalce, ki so bili takrat dosegljivi samo preko tujih radijskih postaj. Takrat je s prijateljem, sedaj že pokojnim Tonijem Apohalom ustanovil uspešen duet Kora. Svojo prvo samostojno ploščo, Dolina smrti je izdal leta 1996, čez tri leta je sledila naslednja, Ibržnik. Zadnjo ploščo, Grta pa duota je ob 40-letnici ustvarjanja izdal leta 2014.

Za svoje delo je prejel več nagrad: na prvi udeležbi Narečne popevke, takrat še s Tonijem Apohalom kot Duo Kora sta za pesem “Grubanje” prejela tri zlate klopotce: najboljši debitant, najboljše besedilo in najboljša izvedba. Večkrat se je udeležil festivala Narečna popevka, na katerem je leta 1996 je na kot samostojni pevec nastopil s skladbo “Ibržnik”, za katero je prejel nagrado za najboljše besedilo. Nagrado za najboljše besedilo je na istem festivalu dobil tudi leta 2003 za skladbo “Tiha voda vejke grabne dieva” in leta 2006 za skladbo “Znucan rukzok”.

Ne pretiravamo, ko rečemo, da je Milan Kamnik “Koroška legenda”, saj nas njegove skladbe vedno znova spomnijo, kje smo doma.

Dogodki

Milan Kamnik, Koroška legenda, bo jutri z bendom nastopil v Kompleksu.