Search
Close this search box.

Vlada za nove ukrepe v boju proti širjenju podlubnikov

Vlada, ki opravlja tekoče posle, je včeraj sprejela predlog novele zakona o dodatnih ukrepih za odpravo posledic škode zaradi prenamnožitve populacije podlubnikov. Z njim omogoča učinkovitejše ukrepanje v primeru, ko gre za naravno nesrečo širših razsežnosti, ki jo povzroča prenamnožitev populacije podlubnikov v gozdu.

Vlada bo predlog zakona za hitrejše in učinkovitejše izvajanje sanitarne sečnje in drugih preventivnih ukrepov pred širjenjem podlubnikov ter za ohranitev in krepitev biotskega ravnovesja v gozdovih poslala v državni zbor v obravnavo po skrajšanem postopku, je objavila na Twitterju.

Predlog zakona lastnikom gozdov omogoča, da na Zavod za gozdove Slovenije pred iztekom roka o določitvi varstvenih del vložijo zahtevo za podaljšanje roka, če imajo za to utemeljene razloge. Med njimi sta denimo primer težje dostopnosti do poškodovanega gozda zaradi neugodnih vremenskih razmer in nezmožnost pridobitve vseh zahtevanih soglasij za gradnjo nujno potrebne gozdne prometnice.

Lastnik lahko zahteva tudi, da zavod odloči o spremembi obsega sanitarne sečnje in o podaljšanju roka za njeno izvedbo, če se na terenu izkaže, da je obseg poškodovanega drevja večji, kot je bil ugotovljen v odločbi. To se lahko zgodi zaradi novih poškodb, ki so jih povzročila podrta ali poškodovana drevesa na ostalem bližnjem drevju, ali hitrega razmnoževanja in širjenja lubadarja na zdrava drevesa.

Predlog omogoča še sprejem sprememb gozdnogospodarskega načrta gozdnogospodarske enote po skrajšanem postopku, če posek zaradi sanitarne sečnje kot posledica naravne nesreče v gozdovih na ravni gozdnogospodarske enote preseže 25 odstotkov možnega poseka. Te spremembe oz. dopolnitve načrta pa se lahko nanašajo samo na odpravo posledic škode zaradi prenamnožitve populacije podlubnikov.

Preberite tudi: Zaradi namnožitve podlubnikov razglasili naravno nesrečo. Škode za več kot 10 milijonov evrov

Dogodki