Search
Close this search box.

Razmere na goriškem Krasu se znova zaostrujejo, požar že presega 2000 hektarov. 

Na goriškem Krasu je zaradi požara že peti dan zapored stanje izredno resno. Trenutno so aktivna predvsem tri požarišča, vsa na lokacijah požarov v prejšnjih dneh. Poteka evakuacija treh vasi, in sicer Temnice, Vojščice in Novela. Požar po prvih ocenah že presega velikost 2000 hektarov, je za STA povedal poveljnik CZ Srečko Šestan.

Zbirno mesto za prebivalce teh treh vasi je telovadnica v Komnu.

To je največji požar v zgodovini samostojne Slovenije, je v izjavi za STA povedal Šestan. “To so trenutne prve ocene, kasneje bodo to gozdarji preverili po zemljevidu in povedali točne številke, vendar ta požar še zdaleč ni končan,” je še dejal.

Največ skrbi gasilcem povzroča požar pri Klaričih, zaselku pod kraškim robom v bližini italijanske meje. Na terenu je že več kot 1000 gasilcev iz šestih gasilskih regij, gorenjske, celjske, notranjske, savinjske, obalno-kraške in severnoprimorske, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite (CZ).

Pomagajo jim tudi helikopterji Slovenske vojske, policije ter trije iz tujine, Avstrije, Slovaške in Hrvaške, ter tovorno letalo slovenske vojske pilatus. Slovenska vojska je zagotovila tudi zdravstveno enoto, pripravljala pa bo tudi tople obroke za gasilce na terenu. Vse več nalog imajo tudi policisti, predvsem pri evakuaciji ogroženih. V pripravljenosti so tudi reševalci in člani novogoriške ekipe prve pomoči Rdečega križa.

Aktivni so tudi zaposleni na Zavodu za gozdove, ki v prvi vrsti pomagajo gasilcem iz drugih predelov Slovenije pri usmerjanju in gibanju po terenu oziroma po vseh požarnih poteh, ki jih odlično poznajo. Usklajujejo pa tudi izvajanje sečenj z izvajalci Slovenskih državnih gozdov in drugih na obstoječih požarnih poteh in širitvah koridorjev ter varnostnih posek, so sporočili iz regijskega štaba CZ za severno Primorsko.

Gasilci in vsi, ki sodelujejo pri intervenciji na Krasu, se zahvaljujejo vsem ljudem za vso skrb in podporo, tudi za poslano hrano, vodo, energijske ploščice, sladkarije. Ob tem iz štaba operacije sporočajo, da imajo trenutno za vse gasilce na voljo dovolj hrane, tudi tople, vode in energijskih pripomočkov.

Požar na goriškem Krasu je povzročil številne eksplozije neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS), ostankov iz prve svetovne vojne na tem območju. Kot je za STA povedal poveljnik državne enote za varstvo pred NUS Darko Zonjič, eksplozij niti ne štejejo več, pač pa označujejo le eksplozije ob cestah, da si jih bodo kasneje ogledali.

Tudi ponoči je bilo kar nekaj eksplozij, saj so tudi temperature na požarišču precej višje,” je povedal Zonjič.

V sredo so preko dneva na območju vasi Sela na Krasu in Korita odstranili 18 različnih neeksplodiranih ubojnih sredstev, že danes so odstranili že dva. “Ravnokar gremo na novo lokacijo, tako da je na terenu kar pestro,” je še povedal.

Obenem je ponovno opozoril, naj se zaradi nevarnosti NUS gasilci držijo navodil vodij intervencije in naj nosijo zaščitno opremo. Domačine pa opozarja, naj ne hodijo na požarišče, saj lahko pride ravno v tistem trenutku do eksplozije. NUS namreč eksplodirajo z zamikom, ko se območje dovolj segreje, da lahko povzroči eksplozijo.

Dogodki

Na goriškem Krasu je zaradi požara že peti dan zapored stanje izredno resno. Trenutno so aktivna predvsem tri požarišča, vsa na lokacijah požarov v prejšnjih dneh. Poteka evakuacija treh vasi, in sicer Temnice, Vojščice in Novela. Požar po prvih ocenah že presega velikost 2000 hektarov, je za STA povedal poveljnik CZ Srečko Šestan.