gozd

V Kočevju danes 14. državno tekmovanje gozdnih sekačev

Na 14. državnem tekmovanju gozdnih delavcev, ki bo danes potekalo na parkirišču pri Rudniškem jezeru v Kočevju, se bodo pomerili najboljši slovenski gozdarji sekači. Preizkusili se bodo v spretnostih, ki simulirajo delo v gozdu, tekmovanje bodo zaključili s podelitvijo medalj, priznanj in nagrad.

Preberi »

Deževje in vetrolom poškodovala za več kot 1500 kilometrov gozdnih cest

Avgustovsko deževje in julijski vetrolom sta po prvih ocenah Zavoda za gozdove Slovenije poškodovala več kot 1500 kilometrov gozdnih cest v 67 občinah. Večina jih ostaja neprevoznih, kar onemogoča gospodarjenje na približno 15 odstotkih površine gozdov, so sporočili z zavoda. Po prvi oceni bo za sanacijo potrebnih okoli 50 milijonov evrov.

Preberi »

V gozdovih več kot 350.000 m3 podrtega drevja 

Neurja so tudi minulo noč povzročila škodo v gozdovih, po prvih ocenah je bilo podrtega 50.000 kubičnih metrov drevja, največ na jugovzhodu Slovenije. Znana je tudi natančnejša ocena škode v vetrolomu 12. in 13. julija – podrtega in poškodovanega je bilo za več kot 300.000 kubičnih metrov drevja, je sporočil zavod za gozdove.

Preberi »

V Slovenj Gradcu želijo s peticijo zaščititi Dobravski gozd pred posekom

Zaradi načrtov Mestne občine Slovenj Gradec, da del kmetijskih zemljišč, ki bodo namenjena načrtovani južni obvoznici, nadomesti z novimi, ki bi jih dobili tudi s posekom dela Dobravskega gozda, je stekla akcija zbiranja podpisov pod peticijo Ohranimo Dobravski gozd. Na občini ob tem navajajo dvoličnost nekaterih podpornikov peticije.

Preberi »

Mednarodni dan gozdov: Zdravi gozdovi za zdrave ljudi

Na današnji dan obeležujemo mednarodni dan gozdov, ki letos v ospredje postavlja povezanost zdravja gozdov in ljudi ter vlogo trajnostne skrbi za gozdove pri blaženju podnebnih sprememb. V okoljski organizaciji Focus so ob tem izpostavili pomen trajnostnega upravljanja in povečevanja gozdnih površin, predvsem pa ohranjanja primarnih gozdov

Preberi »

Smrekovi lubadarji težava tudi v urbanem okolju

Z višanjem temperatur postanejo dejavni tudi smrekovi podlubniki oziroma lubadarji, ki v slovenskih gozdovih povzročijo največ škode, opozarjajo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Težavo predstavljajo tudi v urbanem okolju, zato na ministrstvu lastnike smrek pozivajo, naj v primeru znakov napada takoj izvedejo sanitarno sečnjo.

Preberi »