V veljavi zakon, ki spreminja odmero najnižjega nadomestila za bolniško odsotnost. Začela veljati tudi sprememba zakona o varstvu pred požarom

Z današnjim dnem je začel veljati spremenjeni zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki prinaša spremembe pri odmeri najnižjega nadomestila za bolniško odsotnost, in sicer v višini 60 odstotkov minimalne, in ne več zajamčene plače. V zakonodaji se s tem ukinja ta institut, ki se je pred spremembo zakona uporabljal le še v tem zakonu.

Zakon na novo določa najnižjo višino denarnega nadomestila za bolniško odsotnost, ki pripada zavarovancu, in sicer v višini 60 odstotkov minimalne plače. Za zdravstveno blagajno to pomeni okoli pol milijona evrov dodatnih obveznosti.

Predlagatelji spremembe zakona so namreč ugotovili, da uporaba zajamčene plače kot meje za najnižje nadomestilo za bolniško odsotnost ni predstavljala pravne praznine, je pa po njihovem prepričanju botrovala k neustrezni zakonski ureditvi.

To je po njihovi oceni pomenilo kršitev pravic do socialne varnosti, saj se znesek zajamčene plače v primerjavi z minimalno plačo in drugimi socialnimi transferji ni več usklajeval z rastjo življenjskih stroškov.

Zajamčena plača se je namreč zadnjič zvišala leta 2006 na okoli 238 evrov. V istem obdobju pa je minimalna plača, ki je leta 2006 znašala skoraj 522 evrov, z usklajevanji do danes narasla na 1024 evrov.

Predlog zakona so v parlamentarni postopek v začetku septembra vložile poslanske skupine SD, LMŠ, Levica, SAB in NP.

Danes začela veljati sprememba zakona o varstvu pred požarom

Danes je začela veljati sprememba zakona o varstvu pred požarom, ki predvideva vzpostavitev financiranja standardiziranih gasilskih zavarovanj gasilcev, njihovih vozil, opreme in objektov, financiranje katerih je s finančno razbremenitvijo občin prevzela država.

S spremembo zakona o varstvu pred požarom se na predlog vlade spreminja spodnja meja odstotka sredstev požarne takse, ki se namenja za sofinanciranje nakupa gasilskih vozil ter gasilske zaščitne in reševalne opreme v gasilskih enotah s 70 odstotkov na 50 odstotkov. Sočasno bo vlada spremenila člen uredbe o požarni taksi, s katerim bo višino požarne takse s pet odstotkov povišala na devet odstotkov od osnove za obračun požarne takse.

Kot so ob sprejetju spremembe sredi marca navedli na ministrstvu za obrambo, bodo tako zagotovljena zadostna sredstva za financiranje standardiziranih gasilskih zavarovanj, hkrati pa tudi višja sredstva za lokalne skupnosti, namenjena izključno za sofinanciranje nakupa gasilskih vozil ter gasilske zaščitne in reševalne opreme v gasilskih enotah. Ta se bodo zvišala s 6,3 milijona evrov na devet milijonov evrov.

Iz požarne takse, ki naj bi je bilo po novem več, naj bi se nateklo 18 milijonov, od katerih bo devet milijonov namenjenih za lokalne skupnosti za sofinanciranje nakupa gasilskih vozil ter gasilske zaščitne in reševalne opreme v gasilskih enotah in devet milijonov evrov za širši namen, od tega 5,5 milijona evrov za financiranje gasilskih zavarovanj.

Dogodki