Search
Close this search box.

Ženska leta je Polona Lah

Nocoj je revija Zarja razglasila žensko leta 2018. Za ta laskavi naziv se je potegovalo devet kandidatk, med njimi tudi Korošica Marjana Kamnik. Letošnje nominiranke za žensko leta so vse po vrsti osupljive borke za prav in bolje, hkrati pa modre in srčne.

V močni konkurenci je bila letos za najboljšo med najboljšimi izbrana izjemna Polona Lah. Prireditve se je udeležil tudi predsednik RS Slovenije Borut Pahor. Slavnostni govornik pa je bil Zoran Predin. Za popestritev večera je med drugim poskrbel ulični swing bend Počeni ŠkafiSvečano prireditev je letos povezovala Carmen L. Oven.

Revija Zarja od leta 2016 naprej organizira izbor “Ženska leta“, s katerim počastijo Slovenko, ki je posebej zaznamovala Slovenijo, podeljujejo pa ga na podlagi glasovanja bralcev. Izbor je sicer nadomestil “Slovenka leta” v organizaciji revije Jana, ki pa so ga še isto leto ponovno obudili, sedaj oba izbora potekata hkrati, ob koncu leta. Glasovanje je tudi letos potekalo do 31. 12., zmagovalko pa so razglasili na nocojšnji svečani prireditvi v SNG Opera in balet Ljubljana.

Za naslov ženska leta 2018 so se potegovale kandidatke, ki se lahko pohvalijo s posebnimi pozitivnimi lastnostmi, prizadevanjem za boljši svet, pokončno držo ali uspešnostjo na svojem področju.

Potapljačica, ki se je rešila svojih travm tako, da se je spustila do svetovnega rekorda, Alenka Artnik; sociologinja, ki rešuje reko in povezuje ljudi na obeh straneh meje, dr. Sonja Bezjak; režiserka, ki govori o neizgovorljivem in bo izbirala oskarje, Špela Čadež; neuklonljiva novinarka s Pulitzerjevo nagrado, Anuška Delić; vodja doma starostnikov, kjer je skoraj lepše kot doma, Marjana Kamnik; pa vodja v drugem domu starostnikov, kjer odmeva otroški živžav, Polona Lah; otroška psihiatrinja, ki pri 83 letih še vedno hodi po vojnih območjih, Anica Mikuš Kos; prostovoljka Rdečega križa, ki je skoraj z lastnimi rokami obnovila hišo družini Rajk iz Podhostja pri Dolenjskih Toplicah, Nuša Rustja; in medicinska sestra, ki med neplačanim dopustom tvega življenje z Zdravniki brez meja, Mateja Stare.

Ženska leta 2018, Polona Lah, je vodja projektov v domu starejših Danice Vogrinec Maribor, v katerem deluje tudi Večgeneracijski center Štajerska. S sodelavci je organizirala brezplačno počitniško varstvo za sedemsto šolarjev kar v domu, ki je bil lani izbran za najboljšo tovrstno ustanovo v Evropi. V prostem času vodi Mladinsko gledališko skupino Kulturnega doma Pekre – Limbuš, sicer pa je predana humanitarka, ljubiteljica živali in ena redkih, ki si upajo javno povzdigniti glas proti politiki, ki ne deluje v prid državljanov. Z Odprtim pismom zgrožene Slovenke je ganljivo opozorila na revščino premnogih slovenskih otrok. Svojo službo razume kot klic in je prepričana, da svet lahko spremenimo le mi sami.

Iskrene čestitke vsem kandidatkam, še posebej pa zmagovalki.

Dogodki

Več iz istega kraja