V Sloveniji novi koronavirus potrjen pri 21 otrocih. Najmlajši star 16 mesecev, najstarejši 18 let.

  • Pixabay
Okužbo z novim koronavirusom so v Sloveniji doslej potrdili pri 21 otrocih, nihče pa ni potreboval bolnišničnega zdravljenja, so sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Po navedbah pediatrinje z infekcijske klinike UKC Ljubljana Tine Plankar Srovin je najmlajši otrok star 16 mesecev, najstarejši 18 let.

Dva otroka s covid-19 so obravnavali na infekcijski kliniki UKC Ljubljana, ostale v regionalnih zdravstvenih domovih. Pri vseh je bolezen potekala blago.

Plankar Srovinova je pojasnila, da so otroci tako kot odrasli dovzetni na okužbo, k sreči pa redkeje zbolevajo in tudi v bolj blagi obliki. Študija na Kitajskem, v katero je bilo zajetih 2000 otrok, je pokazala, da je okužba z novim koronavirusom pri več kot 90 odstotkov otrok potekala brez simptomov, z lažjimi simptomi v obliki prehlada ali v obliki blage pljučnice. Nekaj otrok je potrebovalo zdravljenje v intenzivni negi, a so ti otroci imeli kronično bolezen.

Pri otrocih se covid-19 največkrat kaže z znaki povišane temperature, ki ne preseže 38 stopinj Celzija. Okoli polovica kašlja in kaže prehladne znake. Do 15 odstotkov otrok tudi bruha ali imajo drisko. Medtem ko so dokazali prisotnost virusa v blatu, pa se tam ne razmnožuje, tako da po sedanjih podatkih ne bi bil možen prenos novega koronavirusa z blatom.

Če otrok zboli za covidom-19, Plankar Srovinova poudarja, da mora ostati doma, ponavadi se samoizolirajo celotne družine. Čeprav otrok ponavadi ne kaže hudih simptomov, pa je dober prenašalec bolezni, s čimer lahko ogrozi zlasti starejše z osnovnimi bolezni.

Oskrba otroka s covidom-19 poteka simptomatsko, torej pri blagih oblikah bolezni mora dovolj piti, vročino naj se zbija s paracetamolom. Če pa starše zaradi česar koli skrbi, naj pokličejo svojega zdravnika za nadaljnja navodila. Torej če vročine ne more zbiti, če otrok težko diha ali je apatičen, naj starš pokliče zdravnika.

Zaradi covida-19 ni bil zabeležen noben primer smrti pri otroku, mlajšemu od 10 let. Opisan je sicer primer 10-mesečnega otrok, ki pa je imel težko kirurško obolenje in multiorgansko odpoved, zato ni bilo zaključeno, da je umrl zaradi okužbe z novim koronavirusom. V starostni skupini od 10 do 19 let pa je smrtnost 0,2-odstotna.

Po navedbah Plankar Srovinove obstaja več teorij, zakaj so otroci bolj odporni na covid-19. K temu naj bi pripomogel nezrel oz. drugačen imunski sistem kot pri odraslih, saj so hudi poteki covida-19 povezani z imunskim odzivom. Otroci prav tako nimajo toliko kroničnih bolezni kot odrasli. Poleg tega imajo nezrel receptor, na katerega se veže novi koronavirus. Nazadnje pa otroci pozimi prebolijo več virusnih okužb, med njimi tudi navadni koronavirus, in morda bi lahko te prebolele viroze dale blago zaščito tudi pred novim koronavirusom.

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila