Search
Close this search box.

V Mislinji s svečano prireditvijo počastili današnji praznik (FOTO)

V dvorani Lopan v Mislinji je na predvečer Prešernovega dne, slovenskega kulturnega praznika potekala osrednja občinska prireditev, v počastitev državnega praznika, ki so jo poimenovali “Kult-urca”.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil mag. Peter Bohinec, vodja kabineta ministra za kulturo, v dvorani pa smo med drugim zasledili tudi župana mag. Bojana Borovnika in podžupana Jako Šilaka.

Slavnostni govornik mag. Peter Bohinec,

V kulturnemu programu so se predstavili člani trobilnega kvinteta Contrast, ki so uvodoma odigrali slovensko himno, med prireditvijo pa smo lahko prisluhnili še nekaterim pesmim, kot so Susatov Renesančni ples, Triste, Venček zimzelenih … in mlada balerina ter plesalka Pia Potočnik Krajnc.

Kvintet Contrast sestavljajo diplomanti Akademije za glasbo v Ljubljani: Gregor Turk (solo trobentač SNG Opera Ljubljana), Blaž Avbar (profesor na Waldorfski šoli), Žan Tkalec (pozavnist Slovenske filharmonije), Uroš Vegelj (profesor na Glasbeni šoli Črnomelj) in domačin Jože Rošer (solo hornist Slovenske filharmonije), ki ga je na nocojšnji prireditvi zaradi odsotnosti nadomestil Blaž Ogrič.

Kvintet Contrast – člani zasedbe so se prvič zbrali leta 2012 in od takrat redno koncertirajo po vsej Sloveniji

Kvintet je na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov TEMSIG 2013 osvojil zlato plaketo in prvo nagrado ter na mednarodnem tekmovanju Svirel 2014 postal absolutni zmagovalec v kategoriji komornih zasedb. Njihov največji uspeh je prva nagrada na mednarodnem tekmovanju Jan Koetsier v Münchnu 2014, kjer so za nagrado prejeli tudi snemanje za Bavarski radio.

Z baletno predstavo in sodobnim plesom je prisotne navdušila Pia Potočnik Krajnc, učenka osmega razreda Druge osnovne šole v Slovenj Gradcu, ki obiskuje ure baleta že od ranega otroštva, od četrtega leta naprej, vzporedno z baletom pa trenira tudi sodobni ples.

Pia Potočnik Krajnc

Uspešna balerina je učenka Glasbene šole Fran Korun Koželjski v Velenju, kjer je njena profesorica Maja Ponebšek, aktivno pa obiskuje ure baleta tudi v Glasbeni šoli Slovenj Gradec pri profesorju Constantinu Marinu Gabrijelu. Plesno pa se izpopolnjuje tudi pri profesorici Claudiji Sovre v Ljubljani.

Pia se lahko pohvali s številnimi nastopi, med drugim z glavno vlogo v baletu Palčica Glasbene šole Velenje in s plesom na odru Slovenske Filharmonije ob stoletnici Teološke fakultete. Pri sodobnem plesu večino koreografij izdela sama, v sodelovanju z Otom Vrhovnikom pa je posnela videospot Bolero. Plesno koreografijo zanj pa je izdelala Maša Kolšek.

Pia Potočnik Krajnc,

Prireditev v dvorani Lopan je bila v določeni meri posvečena tudi Hogu Wolfu. Letos namreč mineva 160 let, odkar se je v Slovenj Gradcu rodil skladatelj svetovnega slovesa, Hugo Wolf. Ministrstvo za kulturo je letošnje leto razglasilo kot Wolfovo leto, saj je Hugo Wolf eden od dveh skladateljev slovenskih korenin (ob njem je bil to še Giuiseppe Tartini), ki uživajo velik svetovni ugled.

Preberite tudi: Jubilejno leto Huga Wolfa prinaša pester glasbeni program tako doma kot v tujini (VIDEO in FOTO)

Na prireditvi so prisotne popeljali v čas Huga Wolfa s pismi, ki jih je Wolf pisal za časa svojega ustvarjalnega, a žal kratkega življenja. Pisma je izbrala Aleksandra Ramšak, zgodovinarka in koordinatorica in organizatorica kulturnega programa v Rojstni hiši Huga Wolfa, v spominskem muzeju in mednarodnem dokumentacijsko- informacijskem centru, ki ga je Slovenj Gradec posvetil svojemu rojaku, prebral pa jih je moderator prireditve Dušan Stojanovič.

Pri tem naj še omenimo, da je scensko opremo pripravila akademska slikarka Jerneja Smolnikar, navdih zanjo pa je črpala ravno iz spomina na skladatelja Huga Wolfa.

Z dogajanjem ob kulturnem prazniku so sicer v Mislinji začele že 1. februarja s pohodom k izviru reke Pake, ki je potekal pod okriljem PD Mislinja in Planinske sekcije Pilates. Ob tej priložnosti pa se v Mislinji še ves februar obetajo številne prireditve, kamor vas organizatorji prisrčno vabijo že danes.

Dogodki