praznik

Kristjani obeležujejo praznik Gospodovega vnebohoda

Kristjani danes, 40 dni po veliki noči, obeležujejo praznik Gospodovega vnebohoda, ko naj bi od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov vnebohod je poleg velike noči in binkošti eden izmed najpomembnejših krščanskih praznikov, ki so ga začeli obhajati že ob koncu četrtega stoletja, so sporočili iz SŠK.

Preberi »

Dan upora proti okupatorju je praznik spomina in razmisleka

Premier Robert Golob je v poslanici ob dnevu boja proti okupatorju poudaril, da je današnji dan praznik spomina in razmisleka o preteklosti, prihodnosti, predvsem pa o nas samih in naši nravi. Pozval je, naj nas preteklost navdihuje z dobrimi zgledi in naj nam zgodovinsko sporočilo tega dne pomaga graditi prihodnost.

Preberi »

Katoličani po 40-dnevnem postu začenjajo velikonočno tridnevje

Za katoliške vernike se danes zvečer končuje 40-dnevni post, ki so ga začeli s pepelnico, in začenja velikonočno tridnevje, ki bo vrhunec doseglo na veliko noč v nedeljo. Na veliki četrtek dopoldne škofje darujejo krizmene maše, pri večernih mašah pa duhovniki vernikom simbolično umijejo noge kot znak služenja in ponižnosti.

Preberi »

Muslimani ob sončnem zahodu začenjajo ramazan

Pripadniki muslimanske vere z današnjim sončnim zahodom začenjajo deveti mesec muslimanskega koledarja, ramazan, ki bo trajal 29 dni. V času ramazana se verniki postijo med sončnim vzhodom in sončnim zahodom, s čimer bodo začeli v četrtek. Moto letošnjega ramazana v Islamski skupnosti v RS poudarja pomen družine.

Preberi »