Povprečna plača na Koroškem se je znižala, brezposelnost pada

euro, denar, pixabay

Povprečna plača V Sloveniji, izplačana julija, je znašala 1.073,47 evrov in je nižja od povprečne plače izplačane v juniju za 4,3 evre. Povprečna plača, izplačana julija na Koroškem, pa je znašala 1026,33 evrov, kar je za 10,56 evrov manj kot junija.

Najvišje neto izplačane plače na Koroškem so prejeli zaposleni na Ravnah na Koroškem v znesku 1116,85 evrov. Na drugem mestu so zaposleni v Mežici s 1069,62 evri, po podatkih Statističnega urada Slovenije sledi Črna s 1048,39 evri, na četrto mesto se je uvrstila Vuzenica s 1041,56 evri, peta pa je Muta s 1017,44 evri. Najnižje plače so še vedno v Mislinji, kjer so zabeležili neto znesek 865,29 evrov.

S tem plače na Koroškem zaostajajo za slovenskim povprečjem za 4,5 odstotka. Kljub zmanjšanju so povprečne neto plače na Koroškem napredovale na šesto mesto med dvanajstimi statističnimi regijami v Sloveniji.

Kako pa je z brezposelnostjo na Koroškem?

Po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje, območne enote Velenje, je bilo konec avgusta 2018 na Koroškem, na Zavodu za zaposlovanje registriranih 2.155 brezposelnih oseb, kar je za 226 oseb oz. 9,5 odstotkov manj kot avgusta 2017 (v Sloveniji za 9,4 odstotka manj). V primerjavi s predhodnim mesecem se je registrirana brezposelnost zvišala za 2 osebi oz. 0,1 odstotek.

Kot so povedali na Zavodu RS za zaposlovanje je največ povpraševanja, s strani podjetij, še vedno po voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev, upravljavcih strojev za proizvodnjo tekstilnih, usnjenih izdelkov, delavcih za preprosta dela v proizvodnji, upravljavcih strojev in naprav, CNC operaterjih, varilcih, upravljavcih procesnih strojev za pridobivanje in obdelavo kovin, strugarjih, rezkalcih, poklicih v gradbeništvu, elektrikarjih, gostincih, čistilcih, trgovcih, strokovnih sodelavcih za zdravstveno nego.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.