Search
Close this search box.

Jubilejno leto Huga Wolfa prinaša pester glasbeni program tako doma kot v tujini (VIDEO in FOTO)

V Rojstni hiši Huga Wolfa Slovenj Gradec, Spominskem muzeju in Mednarodnem dokumentacijsko informacijskem centru je danes potekala novinarska konferenca o jubilejnem letu Huga Wolfa 2020.

V sklopu Sosedskega dialoga Slovenija–Avstrija je Ministrstvo za kulturo leto 2020 razglasilo za jubilejno leto Huga Wolfa. Ob tej priložnosti je danes v Slovenj Gradcu potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili poštno znamko s podobo Huga Wolfa, celostno grafično podobo in program jubilejnega leta, ki se bo odvijal v Sloveniji in tujini. Poskrbljeno pa je bilo tudi za glasbeni program, zanj sta poskrbeli Maja Kastratovnik in Tanja Klančnik.

Dogodka so se med drugim udeležili minister za kulturo mag. Zoran Poznič, minister za kulturno in informiranje Republike Srbije Vladan Vukosavljević, Tilen Klugler, župan MO Slovenj Gradec, mag. Tadej Pungartnik, direktor Koroškega pokrajinskega muzeja, mag. Simona Koser Šavora, Pošta Slovenije, Aleksandra Ramšak, Koroški pokrajinski muzej, Marko Košan, predsednik Društva Hugo Wolf in Boštjan Gorenšek, Si-Team.

VIDEO: Izjava ministra za kulturo mag. Zorana Pozniča

[aiovg_video id=122247]

Minister za kulturo mag. Zoran Poznič je izpostavil: “V teh norih časih 21. stoletja lokalne skupnosti predstavljajo tisti temelj, fundament, na katerem se lahko gradi družba prihodnosti. Kaj bolj te temelje osmišlja kot zavedanje o tem, kdo smo, od kod prihajamo, česa vsega smo sposobni in kakšen je naš domet. Naš domet je do zvezd. To ni zgolj priložnost, da Slovenj Gradec utemelji svoje bistvo skozi zgodovino, predvsem nastopa v povorki vsega tistega, kar utemeljuje družbo v 21. stoletju – in to je varovanje snovne in nesnovne kulturne dediščine. Teh 160 let Huga Wolfa je hkrati tudi čas za nov zagon, novo energijo, poti, razmisleke. Iz preteklosti, ne samo v sedanjost, temveč v prihodnost. Ta konferenca je začetek nove poti, novega samozavedanja, predvsem pa lokalne samozavesti.”

VIDEO: Izjava župana MO Slovenj Gradec Tilna Kluglerja

[aiovg_video id=122314]

Na novinarski konferenci, ki jo je povezoval Dušan Stojanovič, je bila razkrita poštna znamka s podobo Huga Wolfa, ki jo je predstavila mag. Simona Koser Šavora s Pošte Slovenije. Z javnim natečajem je Ministrstvo za kulturo izbralo celostno grafično podobo, zmagovalno podobo pa je razkril član komisije za izbor celostne grafične podobe mag. Tadej Pungartnik.

VIDEO: Izjava mag. Tadeja Pungartnika, direktorja Koroškega pokrajinskega muzeja

[aiovg_video id=122317]

Preberite tudi: Znana zmagovalka natečaja za celostno grafično podobo jubilejnega leta skladatelja Huga Wolfa

Prav tako je bil predstavljen pester celoletni program v Slovenj Gradcu, o katerem je spregovorila Aleksandra Ramšak s Koroškega pokrajinskega muzeja. Nabor vseh dogodkov, ki se navezujejo na praznovanje jubilejnega leta v Sloveniji in tujini, je dostopen na posebej za to izdelani spletni strani, o kateri je več povedal Boštjan Gorenšek. Povezava do spletne strani, posvečene Hugu Wolfu, ki jo najdete TUKAJ.

Skladatelj Hugo Wolf se je rodil 13. marca 1860 v Slovenj Gradcu kot tretji otrok v nemško govoreči družini usnjarja, uglednega meščana in glasbenega navdušenca Filipa Wolfa ter žene Katarine (roj. Nussbaumer). Svoje izjemno ustvarjalno, čeprav kratko in tragično življenje, je preživljal v Slovenj Gradcu in na Dunaju. Njegova glasba, s katero je zaznamoval celoten srednjeevropski kulturni prostor, je še danes priljubljena med glasbenimi navdušenci. Posvečal se je predvsem samospevom, s katerimi je po letu 1894 slavil uspehe po vsej Evropi, ob tem pa je leta 1895 napisal še svoje najbolj znano delo, opero Der Corregidor in vrsto drugih zborovskih, komornih in simfoničnih skladb. V svojem kratkem času ustvarjanja je napisal več kot 300 samospevov, številna zborovska, komorna in klavirska dela. Na višku ustvarjalnih moči so ga poimenovali pesemski lirik.

Ob 160. obletnici rojstva skladatelja Huga Wolfa je Pošta Slovenije v seriji Znamenite osebnosti izdala priložnostno znamko, žig in ovitek prvega dne. Zasnovala jih je oblikovalka Maja Tomažič. Kot dopolnitev filatelističnega sklopa Pošte Slovenije pa sta Koroško filatelistično društvo in Filatelistično društvo Slovenj Gradec pripravili priložnostno filatelistično razstavo ter izdali maksimum kartico, posvečeno 160. obletnici rojstva Huga Wolfa, ki jo je oblikoval arhitekt Borut Bončina.

Ministrstvo za kulturo bo obletnico obeležilo skupaj z različnimi javnimi zavodi, kot so Koroški pokrajinski muzej, RTV Slovenija, Slovenska filharmonija, SNG opera in balet Maribor, Festival Ljubljana in nekateri drugi.

Video posnetek celotne konference najdetet TUKAJ.

Osrednja prireditev s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija bo potekala 30. maja 2020 v Slovenj Gradcu pred cerkvijo sv. Elizabete in jo bo mogoče spremljati po vsej Sloveniji in širše po Evropi. RTV Slovenija je pripravila v sklopu abonmaja Kromatika prireditvi, ki se bosta odvili v Gallusovi dvorani 7. maja in 4. junija 2020, 20. decembra 2020 pa bo potekala prireditev Božičnega koncerta z vključitvijo v živo iz Gallusove dvorane Cankarjevega doma, prav tako pa bo poleg koncertov Simfonični orkester RTV Slovenija arhivno posnel Wolfov simfonični repertoar.

Preberite tudi: Slovenj Gradec obiskal minister za kulturo in informiranje Republike Srbije (FOTO)

Ob jubilejnem letu Huga Wolfa bodo v Slovenj Gradcu 22. februarja pripravili tudi Slavnostno akademijo, na kateri bo slavnostni govornik, prof. dr. Matjaž Barbo, ki bo opredelil in pojasnil pomen ter vlogo skladatelja Huga Wolfa v slovenskem in evropskem prostoru. Koncertni program bosta ob spremljavi odlične pianistke Maje Kastratovik izvedla Mešani komorni zbor Carinthia Cantat in Komorni zbor Hugo Wolf Maribor.

Obeta se pester glasbeni program skozi vse leto, SNG Maribor bo 23. aprila 2020 priredil 5. koncert Simfoničnega cikla v dvorani Union.  V soorganizaciji SNG Maribor in Festivala Maribor se bo v septembru 2020 odvil koncert Simfoničnega cikla. V Slovenski filharmoniji pripravljajo program s simfonično pesnitvijo Penthesilea, ki jo bo izvedel orkester v okviru Modrega abonmaja in na gostovanju v Gradcu v sezoni 2020/21.

Pri tem naj še omenimo, da so v Kulturnem domu Slovenj Gradec pripravili bogato in raznoliko abonmajsko sezono 2019/2020. V novi sezoni želijo, da bi čim več ljubiteljev umetnosti v programu, ki ga ponujajo, našlo veliko lepega. Med drugim so za vse ljubitelje dobre glasbe, v sodelovanju z Društvom Hugo Wolf Slovenj Gradec, pripravili Wolfov koncertni abonma – Wolf povezuje ter tako obeležili 160-letnico rojstva skladatelja Huga Wolfa, o čemer si lahko več preberete TUKAJ

Dogodki