Search
Close this search box.

Slovenjgraška bolnišnica se pripravlja na sprejem bolnikov s covidom-19

V sredo so opravili 3070 testov na okužbo z novim koronavirusom, 104 so bili pozitivni, umrl pa je en bolnik s covidom-19. Število aktivnih primerov okužb je prvič preseglo 1000. Vlada je zaradi poslabšanja razmer uvedla nove ukrepe, tudi nošenje mask na prostem in v šolah ter zaprtje gostinskih lokalov po 22. uri.

Trenutno je v državi 1026 aktivno okuženih z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 62 bolnikov s covidom-19, od tega jih 11 potrebuje intenzivno zdravljenje. Devet bolnikov diha s pomočjo ventilatorja, kažejo podatki Sledilnika za covid-19. V sredo so v domačo oskrbo odpustili enega bolnika.

Skupaj so doslej v državi potrdili 4058 okužb z novim koronavirusom, doslej je umrlo 136 bolnikov s covidom-19.

Tokrat je v državi prvič več kot tisoč aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V času prvega vala je bilo največ aktivno okuženih 609, to je bilo 3. aprila. V drugem valu epidemije je bila ta številka presežena 9. septembra, ko je bilo že 635 aktivno okuženih, kažejo podatki sledilnika.

Med okuženimi, pri katerih so potrdili novi koronavirus v sredo, so trije zaposleni v domovih za starejše in osem zaposlenih v zdravstvu. Med oskrbovanci domov v sredo ni bilo potrjene okužbe.

Preberite tudi: Okužba z novim koronavirusom tudi v Šolskem centru Ravne

Podatki sledilnika tudi kažejo, da je bilo v sredo največ primerov okužb potrjenih v občini Ljubljana, in sicer 29. Trenutno je v prestolnici 205 aktivnih okužb. V Kranju je bilo potrjenih deset okužb, tam je trenutno 40 aktivnih okužb. V Mariboru je bilo potrjenih devet novih okužb, skupaj je aktivnih 106 primerov. V Celju so potrdili šest okužb, trenutno imajo 23 aktivnih okužb.

Zaradi poslabšanja razmer je vlada zaostrila nekatere ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. Med drugim je tako odločila, da bo od konca tedna obvezno nositi maske na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so denimo tržnice in mestna jedra. Spremembe glede nošenja mask bodo začele veljati v noči s petka na soboto.

Nošenje mask pa bo po novem ves čas pouka obvezno za učence od 7. razreda dalje, dijake in študente. Tudi vzgojitelji v vrtcih in učitelji v razredih vseh stopenj bodo morali nositi maske. “Epidemiološka ocena v tem trenutku je taka, da lahko ta ukrep veliko pripomore k temu, da bi šole lahko še naprej delovale brez posebnih motenj,” je dejal Kacin.

Prihodnji teden bo v veljavo stopila tudi odločitev o spremenjenem obratovanju lokalov. Čas obratovanja gostinskih lokalov se bo omejil, predvidoma na termin med 6. in 22 uro.

Vlada je danes tudi sklenila, da bo treba ob vstopu v delovne prostore meriti temperaturo zaposlenih in obiskovalcev. Po Kacinovih navedbah s tem ukrepom delodajalec zaščiti delovni kolektiv pred okužbo, ni pa še znano, kdaj bo ta ukrep stopil v veljavo.

Za primer nadaljnjega povečevanja števila okužb vlada po Kacinovih besedah pripravlja tudi ukrepe, povezane z delovanjem mestnega in medkrajevnega javnega prometa, trgovin, lekarn, pošt, bank in zdravstvenih ustanov, katerih cilj bo zaščita najbolj ranljivega dela populacije. Prav tako razmišlja o spremembah pri vstopu v državo v primeru nadaljnjega zaostrovanja razmer v sosednjih in drugih državah.

Prav tako vnaprej pripravlja ukrepe, ki bi se izvajali po morebitnem dogovoru držav članic EU o gibanju znotraj EU. Dogovor o pogojih za prehajanje notranjih meja naj bi EU dosegla sredi prihodnjega tedna, po predlogu Evropske komisije bi se karantena nadomestila s testiranjem, je dejal Kacin. Pojasnil je, da je vlada sprejela sklep, da je treba do takrat uveljaviti vse pogoje za implementacijo teh testiranj kot mehanizma za prehajanje meja znotraj EU. V primeru sklenitve dogovora bi bilo mogoče vsaj dele tega dogovora uporabiti tudi za t. i. tretje države.

Napovedal je, da bodo prihodnji teden razširjene tudi bolnišnične kapacitete, in sicer za najmanj 50 postelj za bolnike s covidom-19 na eni lokaciji. Po njegovih besedah potekajo priprave za selitev na lokacijo Bolnišnice Petra Držaja.

Z več ukrepi pa si vlada prizadeva tudi za manj okužb z novim koronavirusom v domovih za starejše. Domovom je za rešitev kadrovske stiske denimo na voljo 29 milijonov evrov. Hkrati pa jih po besedah Kacina pozivajo, naj se držijo ukrepov in naj v domovih ne potekajo dogodki, na katerih bi se zbralo več ljudi.

Večina okužb v domove za starejše in delovnovarstvene centre prihaja od zunaj. Glede na to je pomembno, da vsi ravnamo samozaščitno, je pozval državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič. Po njegovih besedah je ključno, da se stanovalce domov s sumom na okužbo umakne v negovalne bolnišnice, kjer naj ostanejo do sedem dni.

Ministrstvo za zdravje je po Uršičevih besedah oblikovalo interdisciplinarno delovno skupino, ki bo lahko pogledala, kako naj se dom reorganizira, da bosta zagotovljena varnost in zdravje stanovalcev in zaposlenih. Določilo je tudi posebno številko, na katetri bo mogoče dobiti vse potrebne informacije.

Ob naraščanju števila bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, so se danes tudi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec začeli pripravljati na vzpostavitev rdeče cone, kamor bodo lahko sprejeli bolnike s covidom-19.

Ppripravil Peter Avsenik

Dogodki