Search
Close this search box.

Gradbena inšpektorica odredila odstranitev občinske naložbe na Muti

Gradbena inšpektorica je z odločbo naložila Občini Muta, da mora na svoje stroške do 1. maja letos odstraniti sedem novozgrajenih parkirišč za osebna vozila v bližini gasilskega doma na Zgornji Muti, saj jih je zgradila brez gradbenega dovoljenja. Občina se je na odločbo pritožila in medtem tudi že dala vlogo za pridobitev dovoljenja.

Občina kot investitorka je nova parkirišča v skupni velikosti 87 kvadratnih metrov uredila v okviru projekta urejanja trškega jedra na Zgornji Muti. V sklopu tega projekta je uredila tudi novo avtobusno postajo pri gasilskem domu in nov priključek Gasilske ulice na glavno cesto. Vrednost naložbe v nov cestni priključek in sedem parkirišč je znašala okoli 50.000 evrov, naložba pa je bila sofinancirana z evropskimi in državnimi sredstvi.

Gradnja se je zaključila lansko jesen, gradbena inšpektorica Inšpektorata RS za okolje in prostor pa je odločbo o odstranitvi parkirišč izdala 6. decembra lani. Javno obvestilo o izdani odločbi je postavljeno tudi na lokaciji parkirišč, dogajanje pa je razburilo del javnosti po tem, ko je župan Občine Muta Mirko Vošner obvestilo o tem pred dnevi objavil na družbenem omrežju Facebook in s tem sprožil različne odzive.

Kot je razvidno iz odločbe gradbene inšpektorice, ki jo je pridobila STA, mora občina, ker jih je začela graditi brez pravnomočnega gradbenega dovoljenja, zgrajena parkirišča do 1. maja letos odstraniti in vzpostaviti prejšnje stanje. Če tega ne bo storila, se bo začel postopek izvršbe.

Občina se je na odločbo pritožila, je za STA danes povedal župan Vošner, a pritožba ne zadrži njene izvršitve. Kot pojasnil ozadje, so mu projektanti pred začetkom gradnje zagotovili, da za ureditev parkirišč ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja, zato pred gradnjo tega niso pridobivali.

Ko pa se je izkazalo, da je gradbeno dovoljenje potrebno, so novembra lani dali vlogo za pridobitev dovoljenja, že prej pa je občina od 23 solastnikov dela zemljišča, kjer so zgrajena parkirišča, začela pridobivati služnostne pravice. Doslej je služnosti pridobila od 22 solastnikov, ne pa tudi od ene solastnice. Od tod po navedbah župana tudi izhajajo vsi aktualni zapleti.

Mož solastnice zemljišča, ki ne želi biti imenovan, je za STA povedal, da sta z ženo, ki ima v bližnjem objektu tudi poslovne prostore, vseskozi sodelovala na sestankih na občini in tudi podala nekatere predloge, a ustreznega dogovora z občino, predvsem glede ureditve parkirnih prostorov za poslovne subjekte, nista dosegla. Ob tem je spomnil, da je bila usmeritev radeljske upravne enote občini že leta 2018, da je vsaj za del naložbe v ureditev trškega jedra potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje in da je torej jasno, da občina postopkov, s katerimi je posegala tudi na zasebno lastnino, ni vodila pravilno.

Na vprašanje, kako naprej, je Vošner dejal, da bodo z lastnico in njenim možem poskušali najti kompromis in pridobiti služnost, da bi zadevo uredili. Ob tem pa je poudaril, da je izvedeni projekt prinesel javno korist, saj je po prestavitvi avtobusne postaje in ureditvi novega priključka ceste varnost občanov večja, na območju pa so uredili dodatna prepotrebna parkirišča.

Dogodki