Search
Close this search box.

Sindikat novinarjev napoveduje možnost stavke zaradi dogajanja z STA

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) opozarjajo, da stanje na Slovenski tiskovni agenciji (STA) po odstopu Bojana Veselinoviča s položaja direktorja še ni bilo bolj alarmantno kot v tem trenutku. Nasilje, ki ga doživljajo novinarji STA zadnje leto dni s strani vlade, je po oceni DNS nezaslišano in je nedopusten poseg v medijsko svobodo.

Veselinovič je danes sporočil, da so bili pogovori z direktorjem vladnega urada za komuniciranje Urošem Urbanijo o pogodbi o javni službi v letu 2021 neuspešni in da ne more pristati na pogoje, s katerimi “predstavnik vlade izsiljuje plačilo za javno službo, ki jo STA opravlja brezplačno zdaj že 273. dan”. Zato je odstopil z mesta direktorja STA.

V Sindikatu novinarjev Slovenije zahtevajo, da vlada nemudoma izpolni pretekle zapadle obveznosti, začne financirati javno službo Slovenske tiskovne agencije (STA) ter s tem prepreči njen stečaj in omogoči nemoteno in stabilno izpolnjevanje obveznosti do zaposlenih. “Če vlada tega ne bo storila, bomo začeli priprave na stavko,” so napovedali.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v DNS, se zdi, da ima STA zdaj le še dve opciji: ali podpiše zanjo škodljivo pogodbo o državnem financiranju, ki lahko prinese padec kakovosti javne službe in odpuščanje zaposlenih, ali pa gre takoj v stečaj.

“A rešitev je v resnici še ena, oziroma samo ena prava: da vlada končno začne spoštovati svoje zakonske obveznosti, nadzorni svet STA pa izpelje postopke imenovanja novega direktorja ali direktorice, pri čemer mora biti vodstvo STA vseskozi branik novinarske avtonomije in profesionalnega novinarskega dela,” so zapisali. Zato pozivajo vse odgovorne, da se zresnijo in ravnajo prav.

To, da UKOM tako dolgo odlaša z izpolnjevanjem zakonskih obveznosti, pa je po oceni DNS očitno zavestno dejanje, da ne bi izpogajal kaj drugega kot popoln nadzor nad Slovensko tiskovno agencijo, je v današnji izjavi pojasnila predsednica DNS Petra Lesjak Tušek. Ni pretirano, če rečemo, da je ta vlada grobar slovenskega novinarstva, ne samo STA,” je opozorila.

Podpis predlagane pogodbe bi tako po njeni oceni pomenil vmešavanje v uredniško avtonomijo STA. Kot je še opozorila, je moč zaznati, da se načenjanje javnega servisa odraža tudi v primeru Radiotelevizije Slovenija. “Tega ne moremo poimenovati drugače kot očiten poskus popolne demontaže medijskega prostora,” je še opozorila Lesjak Tuškova.

V društvu vidijo STA kot enega od stebrov profesionalnega obveščanja državljanov in želijo, da se taka tudi ohrani. Ker propad STA ne pomeni “le” izgube služb novinark in novinarjev, pač pa grob poseg in pretres na širšem medijskem področju, so opozorili.

O nasilju, ki ga doživljajo novinarji STA zadnje leto dni s strani vlade, bodo obvestili tudi mednarodno javnost, so napovedali v društvu.

Spomnili so, da prav zaradi spodkopavanja medijske svobode v Slovenijo prihodnji teden prihaja delegacija Pobude za hitro odzivanje v zvezi s svobodo medijev (MFRR). Z najnovejšim dogajanjem se želi seznaniti na terenu, ugotovitve pa bo predstavila na novinarski konferenci v sredo, 6. oktobra.

Zaposleni na STA medtem pričakujejo, da bodo odgovorni urgentno razrešili položaj agencije in to na način, da bo spoštovana zakonodaja in ohranjena institucionalna avtonomija in uredniška neodvisnost STA. Vsakršnim poskusom pritiskov na novinarsko delo bodo tudi v prihodnje odločno nasprotovali, so zapisali po Veselinovičevem odstopu. “Glede na sporočila vodstva zaposlenim STAnje ni več zgolj resno, ampak smo očitno že v fazi tik pred finančnim zlomom,” so opozorili zaposleni.

Dogodki

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) opozarjajo, da stanje na Slovenski tiskovni agenciji (STA) po odstopu Bojana Veselinoviča s položaja direktorja še ni bilo bolj alarmantno kot v tem trenutku. Nasilje, ki ga doživljajo novinarji STA zadnje leto dni s strani vlade, je po oceni DNS nezaslišano in je nedopusten poseg v medijsko svobodo.