Search
Close this search box.

V Črni bodo investirali v novo, 3,8 milijona evrov ‘težko’ čistilno napravo

Največja naložba v Občini Črna na Koroškem v prihodnjih dveh letih bo gradnja nove čistilne naprave. Projekt je ocenjen na 3,8 milijona evrov, trenutno pa glede izbora izvajalca poteka revizijski postopek, tako da še ni znano, kdaj se bo gradnja začela. Nova čistilna naprava bo nadomestila zdajšnjo, ki je bila zgrajena pred več kot 45 leti.

V Črni na Koroškem se na gradnjo nove čistilne naprave, h kateri bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval okvirno 1,6 milijona evrov, pripravljajo že nekaj časa. V Črni so si sicer prizadevali, da bi bil delež evropskih sredstev višji, a so nato koroške občine sklenile drugačno razdelitev sredstev v okviru dogovora za razvoj regije.

Naložba v Črni obsega gradnjo kanalizacije v dolžini 2,6 kilometra in izgradnjo čistilne naprave. Po zaključku projekta bo dosežena najmanj 98,21-odstotna priključitev na kanalizacijo, s tem pa bodo manjše tudi emisije v vodah, so nedavno navedli v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Glede izbora izvajalca del za ta projekt trenutno poteka revizijski postopek. “Če bo revizijska komisija zahtevek izločenega izvajalca zavrnila, potem bomo lahko z gradnjo začeli takoj, ko bodo to dopuščale vremenske razmere,” je za STA pojasnila črnjanska županja Romana Lesjak.

Poleg začetka gradnje čistilne naprave si v Črni prizadevajo, da bi v letu 2020 tudi obnovili knjižnico, sicer pa si med drugim želijo tudi urediti garderobne prostore v telovadnici in zgraditi steno za plezanje.

V letu 2019 pa je črnjanska občina največ sredstev namenila za sanacije plazov, med večje naložbe pa spadajo še nova razsvetljava na smučišču v Črni, obnova šole v Žerjavu in njene okolice ter tamkajšnjega igrišča, prav tako so v občini tudi v letu 2019 preplastili nekaj cest.

Dogodki