Search
Close this search box.

Ravenski župan o usodi Rimskega vrelca: “Če te enkrat piči kača, se bojiš vsake vrvi.” (FOTO)

Na pobudo župana Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaža Rožena je danes, 4. oktobra, ob 11. uri v sejni sobi občine potekala novinarska konferenca, ki je poleg drugih aktualnih zadev obravnavala predvsem objavo razpisa za prodajo Rimskega vrelca.

Kot smo pred časom že pisali, je občina Ravne na Koroškem junija letos za Rimski vrelec dobila dve pisni ponudbi, tretjo pa so še čakali. Prva ponudba je prispela iz tujine in predvidevala sodelovanje v smislu javno zasebnega partnerstva s poudarkom na polnilnici vode, druga, domača pa odkup z namenom izvajanja turistične dejavnosti brez možnosti prenočitve. Kakorkoli, prodaja Rimskega vrelca je ostala pod vprašajem. In vsaj za nekaj časa še ostaja.

Kompleks Rimski vrelec se ponaša s kar 17.000 kvadratnimi metri velikim zemljiščem s hotelskim in pomožnimi objekti, parkiriščem in vrtino z izvirom mineralne vode. Objekt je bil nazadnje obnovljen v obdobju med letoma 1985 in 1990, ko so porušili staro stavbo za hotelom in na južni strani dozidali jedilnico z 200 sedeži, hotel pa je takrat razpolagal z 52 sobami.

Danes je v Uradnem listu Republike Slovenije izšel nov, skupno že tretji razpis za javno zbiranje ponudb za Rimski vrelec v zadnjem desetletju. “Gre za nov formalen poskus prodaje, prvi po ponovni pridobitvi lastništva s strani vmesnega lastnika. Prav tako smo v vmesnem času izvajali trženjske predrazpisne aktivnosti z različnimi načini preko različnih kanalov. Tudi s pomočjo kataloga, v katerem smo raznoraznim interesentom predstavljali Rimski vrelec,” je uvodoma razložil župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen.

Župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen: “Gre za nov formalen poskus prodaje Rimskega vrelca.

Nov razpis, podobna zgodba?

Razpis je po njegovih besedah v veliki meri podoben prejšnjemu in bo z današnjim dnem odprt 45 dni. “Do 18. novembra je torej predvideno, da ponudniki sestavijo ponudbo, kajti dva dni kasneje, 20. novembra je napovedano javno odpiranje prejetih ponudbi. Mi računamo, da je zdaj pravi trenutek za objavo razpisa, kajti po razgovorih z različnimi skupinami in podjetji, ocenjujemo, da je zadeva dovolj zrela, saj imamo zagotovila, da se bodo potencialni ponudniki na razpis tudi prijavili,” je dejal Rožen.

Kriterije za izbor ponudnika so v razpisu pod točko 8. razdelili v štiri skupine, pri čemer najbolj pomemben faktor predstavlja cena, torej višina kupnine, ki predstavlja 50 odstotkov oziroma 50 točk od skupno 100. Sledi obseg spremljevalne dejavnosti, saj si občina želi, da bi kupec na Rimskem vrelcu izvajal turistično dejavnost. Tretja in četrta skupina od novega lastnika zahtevata določeno število na novo ustvarjenih delovnih mest in spoštovanje predpisanih časovnih rokov.

Natančno določeni kriteriji za izbor ponudnika.

“Pogojev ni veliko. Eden od njih je, da se ohrani brezplačna uporaba vode v količinah za osebni namen vsaj za občane občine Ravne. Torej, da kupec omogoči brezplačen dostop do mineralne vode in koriščenje le-te za osebno rabo, s čimer želimo preprečiti, da bi se v primeru, da omenjena voda postane tržno blago, vzpostavil vzporedni trg. Hkrati sta še dva časovna pogoja, in sicer zahtevamo, da se obnova Rimskega vrelca prične najkasneje v roku dveh let in da se zaključi najkasneje v roku štirih let,” je pojasnil župan.

Izhodiščna cena ni določena, tako da ponudnik lahko ponudi kolikor želi. Pričakujemo pa vsaj 400 tisoč evrov, pri čemer varščina predstavlja 10 odstotkov zneska.

Župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen:Eden od pogojev prodaje je, da se ohrani brezplačna uporaba vode v količinah za osebni namen vsaj za občane občine Ravne.

Želimo si dejavnost s čim večjo dodano vrednostjo”

Dr. Rožen je poudaril, da je občini poleg osnovne prenočitvene dejavnosti v interesu, da se vzpostavijo tudi druge spremljevalne dejavnosti, kot so polnilnica vode, zdravstvene storitve in športna ponudba. “Želimo si seveda dejavnost s čim večjo dodano vrednostjo, da bi Ravne oziroma Kotlje od tega imele čim večjo korist. V prvi vrsti ponudniki, pa tudi občini in vsem ostalim, ki bi se našli kot del te zgodbe,” je še izpostavil.

Po njegovih besedah, kot je že nekaj časa znano prvi potencialni kupec prihaja iz tujine in je za namen nakupa Rimskega vrelca že ustanovil hčerinsko družbo v Sloveniji. Ta oseba naj bi stavila na predvsem na polnilnico vode. Drugi ponudnik naj bi po lastnih navedbah želel narediti Rimski vrelec takšen, kot je nekoč (že) bil; tj. turistični biser, ki bi ponujal prenočitve, obsegal restavracije in športne površine, medtem ko bi koriščenje vode v smislu polnjenja ostalo v drugem planu. Tretja morebitna stranka pa naj bi podobno kot prva prihajala iz tujine. Zastopa jo investicijsko podjetje iz Ljubljane, prav tako pa si želi vzpostaviti hotelirski turizem z zdraviliškimi storitvami.

Rimski vrelec bo vsekakor potreben temeljite obnove.

Kaj sledi po zaključenem razpisu?

Nadaljnji postopek je po Roženovih razlagah sledeč: vse prispele ponudbe se bodo pregledale s strani razpisne komisije, nato pa bo en predlog romal v presojanje na občinski svet, ki bo nekje do konca letošnjega leta tudi dokončno odločil o izboru ponudnika. Takrat se bo le-ta tudi uradno predstavil javnosti.

Je pa dr. Rožen za konec še poudaril, da so tokrat zaradi slabih izkušenj iz preteklosti s celotnim postopkom »v stilu dobro znanega pregovora, da če te enkrat piči kača, se bojiš vsake vrvi« še posebej previdni in da je ta razpis s strani Občine Ravne na Koroškem eden zadnjih poizkusov lokaciji Rimskega vrelca vrniti nekdaj turistični, hotelirski oziroma zdraviliški status.

Župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen:Če te enkrat piči kača, se bojiš vsake vrvi.”

Dogodki

Na pobudo župana Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaža Rožena je danes, 4. oktobra, ob 11. uri v sejni sobi občine potekala novinarska konferenca, ki je poleg drugih aktualnih zadev obravnavala predvsem objavo razpisa za prodajo Rimskega vrelca.