Search
Close this search box.

Svetovalna skupina za covid-19 naj bi vladi predlagala tudi spremembe pri omejitvah gibanja

Po ponedeljkovem sestanku svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ki je imela na dnevnem redu večernega sestanka razpravo o morebitnih spremembah pri vladnem semaforju sproščanja ukrepov glede na epidemiološko stanje v državi, izjave niso bile predvidene. Po poročanju POP TV pa naj bi bili poleg ukrepov na področju šolstva v ospredju razprave tudi ukrepi na področju gostinske dejavnosti, konkretneje odpiranja teras lokalov. Debata pa je tekla tudi o nočni omejitvi gibanja in višjih nadomestilih za izolacijo oz. karanteno, poroča spletni portal 24ur.

Glede na vladni semafor sproščanju ukrepov bo Slovenija v prihodnjih dneh najverjetneje v rdeči fazi, v kateri je predvideno, da pouk poteka na daljavo.

Preberite tudi: Svetovalna skupina za covid-19 razpravlja o drugačni organizaciji šol in gostinskih teras

Po prehodu v rdečo fazo se začne uporabljati regijski pristop, ko se ukrepi sproščajo glede na stanje v posameznih regijah. V tej fazi se ob upoštevanju vseh priporočil odprejo vrtci in šole prve triade po programu C, nujne laboratorijske vaje za študente, muzeji, knjižnice, galerije, brezkontaktne športne aktivnosti na prostem, individualna vadba in vadba družin, avtomehanične in podobne servisne dejavnosti, smučišča, nekatere trgovine. Vendar pa je svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje v ponedeljek zvečer razpravljala tudi o tem, da bi pouk potekal v šolah na klasičen način ne glede na to, če bomo v rdeči fazi.

Strokovna skupina namreč po poročanju spletnega portala 24ur predlaga spremembo, tako da bi se že v rdeči fazi v šoli izobraževali vsi razredi osnovne šole, dijaki srednjih šol pa bi se šolali po modelu C. Za zdaj še ni jasno, ali bi to veljalo samo za zaključne letnike, kot je doslej veljalo v oranžni fazi, ali za vse srednješolce, piše omenjeni portal. Pri oranžni barvi pa strokovna skupina predlaga, da se v šole vrnejo vsi, torej dijaki in študentje, kar je doslej veljalo šele za rumeno fazo. 

Kot še poroča 24ur, naj bi se po novem lahko odprle terase gostinskih lokalov že v oranžni in ne šele v rumeni fazi.

Neuradno pa naj bi pri spletnem portalu 24ur izvedeli, da naj bi strokovna skupina predlagala tudi spremembo pri omejitvi gibanja oziroma policijski uri, in sicer tako, da omejitev gibanja ne bi veljala za člane istega gospodinjstva. Strokovna skupina naj bi vladi predlagala tudi zvišanje nadomestila za izolacijo in karanteno zaradi visokorizičnega stika oziroma okužbe, ne pa zaradi prehajanja državne meje. Števila obolelih in hospitaliziranih, ki velja kot pogoj za prehod iz ene faze v drugo, pa niso spreminjali, še navajajo na spletnih straneh 24ur.

Kot je v današnji izjavi ob obisku ljubljanske infekcijske klinike dejal zdravstveni minister Janez Poklukar, bo odločitev glede morebitnih sprememb na koncu sprejela vlada. Zanj pa je ključno odpiranje šol, zato so se odločili predlagati prostovoljno samotestiranje dijakov in učencev. Kar pa zadeva ostale ukrepe, je po ministrovih besedah treba počakati, kakšni bodo epidemioloških podatki v teh dneh ter koliko covidnih bolnikov bo na intenzivni negi. Verjame, da se bodo potem lažje dogovorili tudi o morebitnih spremembah. Za samotestiranje šolarjev pa že pripravljajo vse potrebno, o čemer smo danes že poročali TUKAJ.

Vladni semafor sproščanja ukrepov, ki je v veljavi sedaj.

Pri tem naj še omenimo, da so na koroškem v zadnjih sedmih dneh potrdili skupno 231 novih okužb na dan, povprečno 33. Kar pomeni, da Koroška glede na vladni semafor sproščanja ukrepov izpolnjuje pogoje za oranžno fazo, saj je sedemdnevno povprečje okužb nižje od 34.

Kriterij mejnega števila okužb glede na sedemdnevno povprečje na ravni regij za prehod v rdečo in oranžno fazo.

regija                rdeča  oranžna  rumena zelena
-----------------------------------------------------------
Osrednjeslovenska 362 268 159 79
Gorenjska 136 100 59 30
Goriška 77 57 34 17
Primorsko-notranjska 35 26 15 8
Obalno-kraška 76 56 33 17
Koroška 46 34 20 12
Podravska 213 158 93 46
Savinjska 168 125 47 37
Zasavska 37 28 16 8
Posavska 50 37 22 11
Jugovzhodna 95 70 42 21
Pomurska 75 55 32 16

Vir: STA, 24ur, Vlada RS, Sledilnik za Covid-19

Dogodki