Svetovalna skupina za covid-19 razpravlja o drugačni organizaciji šol in gostinskih teras

Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje danes odloča o morebitnih spremembah pri vladnem semaforju sproščanja ukrepov glede na epidemiološko stanje v državi.

Glavni poudarek nocojšnje razprave strokovne skupine za covid-19 je, kateri ukrep ostane v določeni skupini in kateri se premakne v drugo. O tem razpravljajo zdaj, tako da je informacije, kaj so se dokončno odločili, možno pričakovati v torek. Po navedbah spletnega portala 24ur pa beseda teče predvsem o drugačni organizaciji šol in gostinskih teras.

Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je za 24ur zvečer dejala, da vsak ukrep delno vpliva. Nekateri zelo hitro, nekateri pa bolj dolgoročno. “Ukrep omejitve gibanja je tisti, ki zbuja največ dvomov,” priznava, a poudarja, da je pri vseh državah v naši okolici, z izjemo Hrvaške, ta ukrep prisoten. Če bo trend novih okužb po izteku zaprtja države, 12. aprila, takšen, kot je danes, bomo v rdeči fazi, kar pomeni, da se ukrepi sproščajo glede na stanje v posameznih regijah

V četrtek so stopili v veljavo strogi omejitveni ukrepi, gre za t. i. zaprtje države, ki bo trajalo predvidoma do 12. aprila. Po tem naj bi veljali ukrepi v skladu z vladnim semaforjem, pri čemer je minister za zdravje Janez Poklukar že v nedeljo napovedal, da bi ga lahko v vmesnem času prevetrili.

Trenutni semafor je razdeljen na pet skupin, glavna kriterija skupin sta sedemdnevno povprečje števila okuženih in število hospitaliziranih bolnikov s covid-19.

V črni skupini, ki velja, kot je hospitaliziranih več kot 1200 covidnih bolnikov in sedemdnevno povprečje okužb na dan znaša več kot 1350, veljajo vsi ukrepi za omejitev novega koronavirusa, od prepovedi prehajanja občinskih meja do omejitve gibanja ter prodaje blaga in storitev končnemu potrošniku.

Po prehodu v rdečo fazo se začne uporabljati regijski pristop, ko se ukrepi sproščajo glede na stanje v posameznih regijah. V tej fazi se ob upoštevanju vseh priporočil odprejo vrtci in šole prve triade po programu C, nujne laboratorijske vaje za študente, muzeji, knjižnice, galerije, brezkontaktne športne aktivnosti na prostem, individualna vadba in vadba družin, avtomehanične in podobne servisne dejavnosti, smučišča, nekatere trgovine. Vendar kot je za 24ur navedla Logar, bodo šole tiste, ki se bodo na semaforju prestavile. Omogočeno bo klasično delovanje šol tudi v rdeči fazi, je dejala.

“Za to, da bo pa vse skupaj vzdržno, pa kot minister na podlagi predlogov stroke vidim pomembno dodano vrednost v tem prostovoljnem samotestiranju,” pa je dodal zdravstveni minister Janez Poklukar.

Prehod v oranžno fazo je sedemdnevno povprečje, nižje kot 1000 okuženih, in manj kot 1000 hospitaliziranih covidnih bolnikov. V tej fazi se odprejo šole za preostale razrede osnovne šole in zaključne letnike srednje šole po programu C, na fakultetah potekajo izpiti in seminarji do 10 ljudi, odprejo se nekatere ostale servisne dejavnosti, trgovine, dovoljeno je zbiranje do 10 oseb, odpravi se prepovedi prehajanja občinskih meja.

“Minus je, da smo mi relativno majhni in že majhni premiki pomembno vplivajo na barve regij. Tukaj bomo morda nekoliko preigrali številke, nekatere gospodarske panoge niso bile vključene, tako da se bomo lahko odločali na osnovi tega,” je za 24 ur pojasnila Mateja Logar. “Nato pa verjetno še aktivnosti na prostem, kar se tiče nošenja mask, morda tudi odpiranje gostinskih teras,” je dodal Poklukar, ki je dejal, da ne želi ničesar napovedati natančno vnaprej. “Zaradi angleškega seva, ki je toliko bolj kužen, so vsi ukrepi še kako na mestu in noben od njih ni zatajil, je še poudaril Poklukar.

V rumeni fazi epidemije (sedemdnevno povprečje manj kot 600 okuženih, manj kot 500 hospitaliziranih bolnikov), prekinejo šolanje na daljavo ostali razredi srednjih šol, pouk se odpre tudi na fakultetah, za vse se odprejo dijaški in študentski domovi, sprostijo se preostale servisne dejavnosti, ukine pa se tudi prepoved gibanja v nočnem času v celi državi oz. po regijah.

V zeleno skupino, v kateri se odpravijo vse omejitve po vsej državi razen obratovanja barov in diskotek, pa bomo vstopili, ko bo sedemdnevno povprečje manj kot 300 okuženih.

Bo pa v vsakem primeru podlaga za odločanje vzdržnost zdravstvenega sistema. In tu številke niso spodbudne. Če je bilo sedemdnevno povprečje okuženih 22. oktobra lani, torej na začetku drugega vala, 1114, je danes nižje – 1058. Vendar pa je hospitaliziranih zdaj za polovico več, intenzivno zdravljenje pa potrebuje celo še enkrat več bolnikov. Zato bistvenega sproščanja vseeno ni pričakovati.

V nedeljo so v Sloveniji ob 1536 opravljenih PCR testih potrdili 283 okužb z novim koronavirsom, umrlo je sedem covidnih bolnikov. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je tako kot dan prej ostalo pri 1058, je objavila vlada. V bolnišnicah se je zdravilo 557 covidnih bolnikov, kar je 22 več kot dan pred tem.

Vir: STA, 24ur

Dogodki