Search
Close this search box.

Prvi dan stavke zdravnikov in zobozdravnikov brez obetov hitrega dogovora med vlado in Fidesom

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je po enodnevni opozorilni stavki, ki je potekala prejšnji torek, danes začel splošno stavko, ki bo potekala do preklica oziroma sklenitve stavkovnega sporazuma. A tega, sodeč po dosedanjih izjavah predstavnikov obeh strani, za zdaj še ni na vidiku. Delo v javnem zdravstvu tako poteka okrnjeno.
Fotografija je simbolična

Sindikat Fides je sprva opozorilno, nato pa stavko do preklica napovedal 18. decembra. V sindikatu si želijo ureditve plač in plačnega sistema zdravnikov na način, ki bo ločen in neodvisen od splošnega sistema plač v javnem sektorju – nova ureditev bi se začela uporabljati najkasneje 1. julija 2024. Ob tem pa si želijo sprejetje dveh aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, v katerih bi določili karierno pot zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij.

V predlogu aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike Fides med drugim predlaga uvedbo novega delovnega mesta starejši zdravnik oziroma zobozdravnik specialist, na katerem bi zaposleni lahko dosegel tudi 66. plačni razred, torej skoraj 5890 evrov osnovne bruto plače.

Ob tem bi v kolektivni pogodbi sindikat črtal določbe, po kateri nove standarde in normative dela zdravnikov obravnava in potrdi zdravstveni svet ministrstva za zdravje. Kot tretjo zahtevo so izpostavili 100-odstotno plačilo stavkajočim v času stavke.

Med razlogi za začetek stavke so v sindikatu navedli tudi zavlačevanje s plačno reformo in zapostavljanje zaposlenih ob vse več dodatnih nalogah in obremenitvah. Prav tako opozarjajo na po njihovi oceni “prisilne ukrepe”, ki jih uvaja decembra sprejeti zdravstveni interventni zakon, pa tudi na zapiranje oddelkov in ambulant kot posledico pomanjkanja zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev.

Dopoldne so tako v javnih zdravstvenih zavodih potekali zbori zaposlenih. Članica stavkovnega odbora Fidesa Ana Lina Vodušek je po zboru na Onkološkem inštitutu Ljubljana dejala, da so se na inštitutu zbrali v velikem številu in tako sporočili, da imajo dovolj sprenevedanja vlade.

V času stavke v javnem zdravstvu stavkajoči zdravniki in zobozdravniki opravljajo zgolj storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt, le za nosečnice, otroke in starejše opravljajo tudi nenujne storitve.

Tako stavko v bolnišnicah povečini spremlja odpovedovanje in prestavljanje nenujnih zdravstvenih storitev. “Delo bo organizirano tako, da bo zagotovljena čim manj motena oskrba bolnikov, saj se zavedamo, da smo javni zdravstveni zavod, ki opravlja dejavnost posebnega družbenega pomena in da smo tu zaradi bolnikov,” so denimo sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Medtem v jeseniški bolnišnici za danes terminov naročenih bolnikov še niso odpovedali, za torek pa načrtujejo zaostritev stavke z odpovedjo nenujnih posegov in pregledov, pri čemer bodo vsi bolniki o odpovedih pravočasno obveščeni.

V številnih zdravstvenih domovih pa kljub stavkih delo zdravnikov in zobozdravnikov danes poteka normalno. Iz več zdravstvenih domov so za STA sporočili, da so se stavki priključili nekateri zaposleni, ki so delo opravljali v skladu z zakonodajo, ambulante so odprte po običajnem urniku, do večjih odpovedi obravnav pa ni prišlo.

V Zdravstvenem domu (ZD) Koper so se stavki denimo pridružili vsi zdravniki, ki so na delovnih mestih opravljali storitve za ranljive skupine. Po drugih strani pa so na Gorenjskem stavkali v ZD Kranj, v drugih enotah Osnovnega zdravstva Gorenjske, ZD Tržič, Bled, Škofja Loka in Jesenice, pa stavka za zdaj ne vpliva na delovne procese, delo poteka normalno, so dopoldne za STA sporočili iz Osnovnega zdravstva Gorenjske. Stavki so se pridružili tudi zdravniki v ZD Maribor, kjer kljub temu doslej ne beležijo večjih odpovedi obravnav.

Pogajanja med vladno stranjo in sindikatom Fides so se začela prejšnjo sredo, a je Fides vse od takrat opozarjal, da od vlade še vedno pričakuje protipredloge aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike.

Vlada je nato v petek dopoldne Fidesu posredovala pisni predlog sporazuma o rešitvi stavkovnih zadev. Ker je sindikat predlog želel preučiti, so petkova pogajanja odpovedali. Sindikat je napovedal, da se bo do sobote uradno opredelil do vladnega predloga in pripravil svoj protipredlog. Vladna stran bo nato preučila Fidesov protipredlog, so napovedali v sindikatu.

Strani sta se znova sestali danes ob 12. uri. Namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež je po koncu pogajalske seje povedal, da je vladna stran sindikatu predstavila svoja stališča, ki jih bo poslala še pisno, sindikat pa bo nanje odgovoril. “Potem tudi nadaljujemo pogajanja, predvidoma torej jutri,” je napovedal Kordež. Na vprašanja novinarjev ni želel odgovarjati.

Popoldne so pred kamere stopili tudi v sindikatu Fides. Vlado so pozvali, da resno sede za mizo in začne izpolnjevati že dane zaveze. Kot je v izjavi opozoril podpredsednik sindikata Milenko Stanković, vlada še naprej v ničemer ne naslavlja njihovih stavkovnih zahtev. Tudi v Fidesu niso odgovarjali na vprašanja novinarjev.

Vir: STa

Dogodki

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je po enodnevni opozorilni stavki, ki je potekala prejšnji torek, danes začel splošno stavko, ki bo potekala do preklica oziroma sklenitve stavkovnega sporazuma. A tega, sodeč po dosedanjih izjavah predstavnikov obeh strani, za zdaj še ni na vidiku. Delo v javnem zdravstvu tako poteka okrnjeno.