Policisti so prijeli tri Romune, ki so osumljeni številnih tatvin in vlomov na območju Slovenije

Med nadzorom na avtocesti sta policista PU Celje na počivališču Zima po naključju prijela tri Romune, ki naj bi v nedavnih tatvinah po Sloveniji skupaj povzročili za več kot 150.000 evrov škode. Policija sumi, da gre za del organizirane kriminalne združbe, zato nadaljuje z zbiranjem obvestil zoper vse pridržane.
Ukradene ure
FOTO: PU Celje

Na avtocestnem počivališču Zima sta policista ustavila tri Romune osumljene kaznih dejanj Velikih tatvin na območju policijskih uprav Koper, Maribor in Celje, so sporočili iz PU Celje.

V večernih urah, 23. julija 2019, sta policista Policijske postaje za izravnalne ukrepe PU Celje opravljala nadzor na avtocesti v smeri proti Mariboru. Pri kontroli sta zaznala sumljivo vozilo Renault Kangoo, z nameščenimi francoskimi registrskimi tablicami. Vozilo sta ustavila na počivališču Zima pri Dramljah ter izvedla postopek s tremi državljani Romunije, in sicer 23-letnim voznikom ter 27 in 45 let starima sopotnikoma.

Pri kontroli sta policista ugotovila, da je zoper 27 in 45-letnega državljana Romunije v evidencah policije razpisan ukrep odvzema prostosti, zaradi utemeljenega suma vloma v trgovine z mobilnimi aparati na območju Maribora in Celja. Pri kaznivih dejanjih je takrat nastala velika materialna škoda, v Mariboru za okoli 62.000 evrov in v Celju za okoli 72.000 evrov.

Vse tri romunske državljane so pridržali, vozilo, s katerim so se prevažali, pa zasegli in v nadaljevanju, na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Celju, opravili preiskavo, ki so jo vodili mariborski in celjski kriminalisti.

Med postopki s pridržanimi osebami so bili policisti obveščeni, da je občan na počivališču Zima našel nahrbtnik, v katerem je bilo več kot 50 različnih vrednejših ur ter zapestnici. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da so bile najdene stvari, v noči iz 22. na 23. julij, ukradene v Kopru, kjer so osumljeni vlomili v prodajalno enega od trgovskih centrov in ukradli večje število ročnih ur vrednejših blagovnih znamk, s čimer so za več kot 18.000 evrov oškodovali podjetje iz Ljubljane. Ugotovljeno je bilo tudi, da so storilci, pred vlomom v prodajalno z urami, z osebnega vozila, parkiranega na bližnjem parkirišču, ukradli registrske tablice in jih uporabili na svojem vozilu pri izvršitvi vloma.

Osumljeni, ki so jih ustavili na avtocesti na območju Dramelj, so poskušali zapustiti Republiko Slovenijo in ukradene predmete prodati v tujini. Po vseh zbranih obvestilih so 45-letnega Romuna privedli na Okrožno sodišče v Celje, kjer so mu po zaslišanju odredili sodno pridržanje in v nadaljevanju pripor. Osumljena 23 in 27 let stara Romuna sta bila privedena na Okrožno sodišče v Koper, kjer jima je bilo prav tako najprej odrejeno sodno pridržanje in nato pripor.

Za kaznivo dejanje Velike tatvine, po prvem odstavku 205. člena KZ-1, je predpisana kazen zapora do petih let. V konkretnem primeru se policisti posebej zahvaljujejo poštenemu najditelju odvrženega nahrbtnika z ukradenimi urami.

Z zbiranjem obvestil zoper vse pridržane na policijskih upravah Maribor, Celje in Koper nadaljujejo, saj obstaja velika verjetnost, da so osumljeni del skupine, ki izvršujejo kazniva dejanja v različnih državah EU.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.