Search
Close this search box.

Potres v Maroku terjal več kot 2100 smrtnih žrtev. MZEZ v stiku z 18 slovenskimi državljani v Maroku

V katastrofalnem potresu, ki je pozno v petek prizadel Maroko, je po zadnjih podatkih maroških oblasti umrlo več kot 2100 ljudi, pomoč jih potrebuje več kot 300.000. Reševalci si prizadevajo priti do zasutih pod ruševinami, maroška vlada pa je razglasila tridnevno žalovanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V doslej najsilovitejšem potresu v tej državi na severu Afrike je umrlo najmanj 2122 ljudi, je sporočilo notranje ministrstvo. Kot so dodali, je največ žrtev, 1352 v provinci al Haouz, kjer je bilo žarišče potresa. Poškodovanih je več kot 2400 ljudi, številni med njimi kritično.

Med smrtnimi žrtvami so tudi tujci, med drugim po navedbah AFP najmanj štirje francoski državljani.

Kot so sporočili, se je doslej ministrstvu ali za Maroko pristojnemu veleposlaništvu v Parizu oglasilo 18 slovenskih državljanov, ki se nahajajo na prizadetem območju. “Vsi so na varnem in smo z njimi v stiku,” so zapisali.

V Marakešu je bila v času potresa tudi delegacija slovenskih geoparkov (Idrija, Karavanke, Kras), ki se je udeleževala konference Unescove mreže globalnih geoparkov, je na omrežju X sporočila kulturna ministrica Asta Vrečko. Kot je dodala, so po zadnjih informacijah slovenski udeleženci dobro, z njimi so v stiku tudi slovenske in evropske diplomatske službe, da jim zagotovijo varno vrnitev domov.

Ob tem je na svoji Facebook strani, zapisala Valerija Božič, ki je ena izmed udeleženk delegacije slovenskih geoparkov. Njen zapis objavljamo v celoti.

Življenje v Marakešu, kljub groznemu potresu, ki smo ga doživeli teče dalje. Mi smo nastanjeni v riadu, ki ni utrpel nobenih hujših posledic, je pa bilo kar strašljivo. Sedeli smo na terasi riiada in dejansko nisem dojela kaj se sploh dogaja tistih 20 sekund, kolikor je trajal, čeprav se je zdelo, da traja pol ure. Tresle so se stene in stebri, lustri, tla. V glavi so mi šibali misli: “WTF? Kaj se dogaja? Je potres? Kaj je to? A bomo kar vsi zdaj naenkrat umrli?” Bojan je reagiral kot profesionalec in nas spravil pod oboke vrat, miril ostale goste, ki niso vedeli kaj naj. Nekateri so se skrili pod mize. Ko je bilo konec, sta nas z managerjem riada spravila na trg, kamor so pričeli prihajat vsi. Domačini in turisti. Tam smo ostali eno uro, nato so policaji dovolili, da se vrnemo v hiše.

Naslednji dan smo se odpravili do kulturnega centra, kjer se je odvijala konferenca. Organizatorji so nas zbrali pod velikim šotorom. V center nismo mogli več, saj je bil poškodvan – razpokane stene. Organizacijska ekipa konference se je, skupaj z domačini odločila, da se konferenca tisti dan zaključi. Poskrbeli so za vse, ki se niso mogli več vrniti v svoje riade ali hotele ter jim brezplačno organizirali nadomestne nastanitve. Res odlična organizacija. Pred šotorom so organizirali veliko krvodajalsko akcijo za vse, ki so želeli darovati kri ter povedali, da bodo denar, ki je bil namenjen za preostanek konference darovali žrtvam v potresu. Prav tako so nam organizirali kosilo in večerjo ter nas sproti obveščali o vsem. Žal letalskih kart ne moremo prebukirati, saj so vsi leti zasedeni oziroma zaračunajo minimalno 1000 eur po osebi, če želimo domov predčasno, zato smo se odločili, da ostanemo.

V sami Medini, kjer smo nastanjeni, življenje, kljub ruševinam in žrtvam, teče dalje. So pa domačini zelo prestrašeni, zato ponoči vsi spijo v parkih. Kljub hudemu potresu so pozitivni in prijazni. Najbolj jih je v bistvu prizadelo veliko število odpovedi rezervacij, saj 70% njih živi od turizma. Upajo, da se bodo turisti kmalu začeli vračati. Od več kot 1000 udeležencev svetovne konference geoparkov ni bil poškodovan prav nihče in za vse je bilo poskrbljeno. Sami smo bili v kontaktu z Ministrstvom za zunanje zadeve v Sloveniji in se držali njihovih navodil. Tudi oni so hitro reagirali in nam svetovali kako ravnati. Res velik poklon pa še enkrat organizatorjem konference in domačinom. Tudi pred samim potresom je bila organizacija na res visokem nivoju, sedaj pa prav tako poteka vse zelo profesionalno.”

Elektrika je, internet dela, telefonske povezave so, voda je. Naj ostanejo mirna tla pod nogami,” je še zapisala.

Na MZEZ sporočajo, da se lahko slovenski državljani za nujno konzularno pomoč poleg ministrstva za zunanje in evropske zadeve ter veleposlaništva v Parizu obrnejo tudi na veleposlaništvo Madžarske v Rabatu.

Dodajajo še, da bodo še naprej spremljali razmere v Maroku in javnost sproti obveščali. Državljane, ki se nahajajo na območju, pozivajo, naj ostanejo na varnem in upoštevajo navodila lokalnih oblasti. Do nadaljnjega pa odsvetujejo potovanja na območja, ki jih je prizadel potres.

Tudi druge države po potresu izdajajo priporočila za svoje državljane v Maroku in sprejemajo ukrepe, ki bi omogočili odhod tistim, ki to želijo.

Nemško veleposlaništvo v maroški prestolnici je denimo vzpostavilo krizni štab in številko za nujne primere, na katero se lahko javijo prizadeti nemški državljani, ki potrebujejo konzularno pomoč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Italijansko predstavništvo pa je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa na letališču v Marakešu vzpostavilo posebno enoto, ki bo v luči vse večje gneče pomagala Italijanom.

Vsi leti so polni, po potresu turisti želijo oditi, tako da predlagamo tistim, ki že imajo karto iz Marakeša, naj gredo na letališče,” je za RaiNews24 dejal italijanski veleposlanik v Maroku Armando Barucco. Tistim brez karte pa priporoča, naj si jo poiščejo, a ne nujno iz Marakeša.

Britanski letalski prevoznik British Airways je medtem sporočil, da po novem v Marakeš leti z večjimi letali, da bi lahko domov po potrebi prepeljali večje število britanskih turistov. Na urnike njihovih poletov potres ni vplival, poroča BBC.

Središče potresa z močjo 6,8 je bilo približno 70 kilometrov jugozahodno od Marakeša, v gorovju Atlas. Največ žrtev naj bi terjal v vaseh na težko dostopnih goratih predelih. Kar polovico so jih tako po podatkih notranjega ministrstva našteli v pokrajinah Al Haouz in Taroudant.

Po navedbah maroške državne televizije je potres popolnoma uničil vas v provinci Chichaoua blizu Marakeša. Reševalci so izpod ruševin potegnili 65 trupel. Ni še jasno, koliko ljudi je živelo v vasiv kateri je bilo približno 100 hiš.

Hudo je prizadet tudi Marakeš, ki leži ob vznožju gorovja Atlas. Mesto iz 11. stoletja, prepoznavno po palmah in elegantnih palačah, je glavna turistična znamenitost Maroka in letno sprejme več kot dva milijona turistov.

V Marakešu in okolici po oceni Združenih narodov potrebuje pomoč več kot 300.000 ljudi. Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) pa je ob tem danes sporočil, da pozorno spremlja razmere in je pripravljen zagotoviti podporo maroški vladi v prizadevanjih za pomoč prizadetemu prebivalstvu.

Špansko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da bodo na prizadeto območje poslali reševalne ekipe in drugo pomoč. V Maroko so že prispeli francoski prostovoljci, pomoč pa je napovedala tudi Poljska, poroča AFP.

Vir: STA in FB Valerija Božič

V katastrofalnem potresu, ki je pozno v petek prizadel Maroko, je po zadnjih podatkih maroških oblasti umrlo več kot 2100 ljudi, pomoč jih potrebuje več kot 300.000. Reševalci si prizadevajo priti do zasutih pod ruševinami, maroška vlada pa je razglasila tridnevno žalovanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.