Search
Close this search box.

Na današnji dan leta 1964 je v Slovenj Gradcu umrl duhovnik in pisatelj Franc Ksaver Meško

Na današnji dan leta 1964 je umrl duhovnik, pesnik in pisatelj Franc Ksaver Meško. Kot duhovnik je služboval v različnih krajih, največ na Koroškem. Od leta 1921 je svoje delo opravljal v župniji pri sv. Roku na Selah. Meško je pisal povesti, črtice, romane, novele, pesmi in drame, uveljavil pa se je tudi kot mladinski pripovednik.

Franc Ksaver Meško je zgled širokosrčnega človeka in prepričljivega pisatelja, ki je bil vedno prežet z ljubeznijo do vsega lepega, resničnega, dobrega, poznal je izbran občutek za besedo, naravo in ljudi.

Rodil se je 28. oktobra leta 1874 v Ključarovcih blizu Ormoža in je dočakal skoraj devetdeset let. Franc Ksaver Meško je umrl v Slovenj Gradcu 11. januarja 1964, pokopan pa je pri sv. Roku na Selah pod Uršljo goro.

Ker po plebiscitu (1920) ni mogel več ostati na avstrijskem Koroškem, je postal župnik na Selah, kjer je župnikoval od 1921 do 1941, zatem pa še od 1945 do smrti. Med 2. svetovno vojno so ga Nemci izgnali na Hrvaško in v Bosno, od tam je preko Beograda odšel v Stično (1942), kjer je dočakal konec vojne in se vrnil na svoje ljubljene Sele.

Meško je začel pisati že v gimnaziji – najprej pesmi, potem prozo. Kmalu je postal sodelavec Ljubljanskega zvona, Doma in sveta ter drugih revij, njegove knjige pa so izhajale pri Slovenski matici in Mohorjevi družbi. Pisal je črtice in novele, romane in legende, eseje in portrete, napisal je več dramskih besedil z narodnostno, kmečko in versko vsebino ter številne spominske zapise. Med mladino so ob svojem času vzbudila posebno pozornost mladinska dela, ki jih je zbral v šestih zvezkih z naslovom Mladim srcem.

Meško je na Selah preživel domala 39 let in spomini nanj so še vedno živi in nepozabni. Spominjajo se ga domačini, v slovenjgraškem župnišču je Jakob Soklič uredil Meškovo spominsko sobo, sobo so uredili tudi v župnišču na Selah, Koroška osrednja knjižnica dr. Franc Sušnik pa hrani številne Meškove rokopise in pisma.

Leta 1924 je slovenjgraški mestni svet razglasil Ksaverja Meška za častnega občana mesta Slovenj Gradec, mestna čitalnica pa za častnega člana. V Slovenj Gradcu so leta 1930 preimenovali Cerkveno ulico v Meškovo. Mestna knjižnica je leta 1974 splošnemu imenu dodala še njegovo ime – Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec. Leta 1984 je kipar Rade Nikoliči zdelal Meškov doprsni kip; portret so ob 120-letnici njegovega rojstva in 30-letnici smrti postavili pred špitalsko cerkvijo sv. Duha v Slovenj Gradcu.

V prostorih Koroškega pokrajinskega muzeja v Slovenj Gradcu je urejena spominska soba, v kateri si lahko ogledate njegove osebne predmete, del njegove knjižnice ter primere objav njegovih leposlovnih del Na poljani, Kam plovemo in Ob tihih večerih, Mladim srcem in drugo. Na območju Sel in Vrh pa je označena Meškova pohodniška pot, ki poteka od cerkve sv. Roka do cerkve sv. Neže po poteh, ki jih je Meško kot duhovnik sam velikokrat prehodil.

 Vir: http://www2.arnes.si/~omislinjamb/projekt5/zivljenje.htm

Dogodki