Poklukar: Pripravljeni moramo biti na vse, tudi na zapiranje družbe. Testi ne bodo večno financirani s strani države

Danes je potekala novinarska konferenca o aktualnem stanju glede covida-19, na kateri sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec.

S težkim korakom stopamo v peti val epidemije, saj je hospitaliziranih kar 542 bolnikov. Necepljenih na enotah intenzivne terapije je 86 % pacientov, na navadnem oddelku 78 %, je med drugim dejal Poklukar in dodal: “Tisto, kar me kot ministra za zdravje najbolj skrbi je, da slovenske bolnišnice vstopajo v val, ki ga povzroča različica omikron in so močno obremenjene. Število trenutno hospitaliziranih predstavlja težko breme.”

Po številu hospitaliziranih smo še enkrat višje kot katerakoli druga evropska država in to je breme, ki ga nosimo v ta 5. val, je poudaril.

Številke potrjenih primerov, ki jih spremljamo te dni, namreč niso spodbudne, so pa do določene mere pričakovane. O različici omikron se stroka uči sproti, marsikaj nam je še neznano, je dejal minister in pozval k upoštevanju ukrepov, še posebej v času porasta epidemije.

Omikron v teh dneh postaja prevladujoča različica.

Zaradi čedalje slabših epidemičnih razmer bo vlada v prihodnjih dneh odločala o morebitnih zaostritvah ukrepov.

Nujno organizirajte delo, procese in življenje tako, da se naloge opravljajo v dveh, še bolje treh ekipah, ki se med sabo nimajo stikov. Samo tako bomo lahko preprečili, da se določene dejavnosti v nekem trenutku ne bodo ustavile,” je pozval minister. “Lahko se zgodi, po prvih projekcijah, da bomo v določenem trenutku imeli sočasno tudi 400.000 obolelih in napotenih v karanteno, kar je slaba četrtina vseh prebivalcev.”

Minister Poklukar je še naštel nekaj ukrepov, ki jih naj nujno upoštevamo. Kot najpomembnejšega je izpostavil cepljenje proti covidu-19. Vse, ki se še niso cepili in so kronični bolniki, je pozval, naj pristopijo tudi k cepljenju proti gripi, saj iz drugih držav poročajo o primerih, ko ljudje zbolijo hkrati tako za covidom-19 kot gripo. Da se maksimalno izogibamo gneči, denimo v javnem prevozu, trgovinah in gostinskih lokalih. Da se zadržujemo v mehurčkih in testiramo.

Med drugim pa je tudi omenil, da bodo omejili obiske v domovih za starejše, in sicer na eno zdravo osebo, dejal, ki izpolnjuje pogoj preboleli, cepljeni ali testirani (PCT). Dejal je tudi, da testi ne bodo večno financirani s strani države, hkrati pa je spomnil na čase, ko je bilo potrebno zapiranje družbe. Posvetovalna skupina je namreč imela na mizi te dni vse ukrepe, tudi zapiranje družbe. Ukrep bo po njegovih besedah spet na mizi, če se število okužb ne bo umirjalo. “Ta se bo po potrebi ponovno tehtal v luči hitrosti in razsežnosti zasedenosti enot intenzivne terapije, vsi veste, da kapacitete niso neskončne,” je dejal.

Pripravljeni moramo biti na vse. Kot je dodatno pojasnil na novinarsko vprašanje bi lahko do zapiranja družbe prišlo, ko bi bilo zasedenih več kot 200 intenzivnih postelj, seveda pa bo odvisno od tega, kako hitro se bodo polnile. Ponovno je pozval k cepljenju.

V zdravstvu težko razumemo, kako lahko kdorkoli pomisli, da bi vam zdravstveni delavci želeli škodovati, vas ogrožati ali celo zastrupljati. Vedno smo tukaj za vas, da vam pomagamo, da vas zdravimo in da rešujemo vaša življenja. V imenu zdravstva sporočam, da nasilja ne bomo tolerirali. Verjamem, da smo kot družba na tej točki enotni in da se enotno ograjujemo od takšnih dejanj,” je še dejal minister.

“Moja prošnja vsem je, da smo drug do drugega potrpežljivi, strpni in prijazni. Bodimo drug drugemu v zgled in oporo, da se bomo lahko z dvignjeno glavo, ko bo vsega konec, s ponosom spomnili naših dejanj in drug drugemu pogledali v oči,” je sklenil minister.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije