Search
Close this search box.

V Sloveniji potrdili več primerov nigerijskega seva koronavirusa

Če se je dopoldne o tem govorilo neuradno, je zdaj uradno. Kot poroča spletni portal 24ur, so po angleškem in južnoafriškem sevu v Sloveniji potrdili še nigerijski sev novega koronavirusa. Potrdili so ga pri okuženih iz Maribora, Kranja in Novega mesta. Za zdaj ne kaže, da bi ta različica povzročala težji potek bolezni, podobno kot pri južnoafriškem pa naj bi se z njo lahko okužili kljub preboleli bolezni oziroma cepljenju.

Na nove različice koronavirusa je na današnji dopoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 opozoril tudi minister Janez Poklukar. Povedal je, da je bilo po neuradnih podatkih v zadnjem tednu potrjenih 62 primerov angleške različice in en primer južnoafriške, uradno tedensko poročilo pa pričakuje v sredo.

Kot je še dejal, o tem, da bi v Sloveniji imeli potrjen nigerijski sev koronavirusa, nima podatka. So po navedbe za spletni portal 24ur potrdili v UKC Ljubljana. Kot poroča omenjeni portal so nigerijsko različico koronavirusa odkrili v laboratoriju ljubljanskega kliničnega centra.

Podatke, dostopne v mednarodni bazi, pa je prvi razkril Sebastian Pleško s Covid-19 sledilnika. V Kranju je to primer sedemletne deklice, v laboratoriju iz Maribora je to 56-letna ženska, v Novem mestu pa osemletni deček. Danes so tem primerom dodali še štiri, torej jih je skupaj najmanj sedem, še navaja spletni portal 24ur.

Različica vsebuje mutacijo, ki naj bi zmanjšala učinkovitost protiteles. “Kljub temu da smo virus na primer preboleli, se lahko ponovno okužimo,” opozarja Pleško. Gre torej za sev, podoben južnoafriškemu, ki Evropo in svet skrbi predvsem zaradi imunosti na cepiva, piše omenjeni portal.

Kot so še navedli na spletnem portalu 24ur, je Pleško razkril tudi, da je bil južnoafriški sev v Sloveniji potrjen že 9. februarja, in sicer pri 54-letnem moškem. Kar pomeni, da še preden se je z njim okužil mariborski zdravnik, ki se je vrnil iz Namibije.

“Tukaj smo spet naredili en velik korak nazaj, saj se lahko med ranljivo populacijo in zdravstvenimi delavci, ki so že bili cepljeni, bolezen lahko prenaša,” je po navedbah 24ur povedal direktor Klinike Golnik Aleš Rozman. Zato farmacevtske družbe že hitijo s prilagajanjem cepiv na nove seve.

Na prenos nove različice virusa na zdravstvene delavce je že včeraj opozoril tudi Alojz Ihan z Inštituta za mikrobiologijo. Ihan je namreč v Odmevih dejal, da bi bil lahko zlasti nevaren vdor južnoafriške različice virusa v bolnišnice, kjer bi se lahko okužilo sicer že cepljeno osebje, ki bi nato okužbo prenašalo na bolnike.

V primerjavi s prejšnjim tednom pa se je število potrjenih primerov bolj nalezljive angleške različice pri nas skoraj podvojilo. “Od tistih prvih zaznav virusa do takrat, ko postane virus dominanten, mine približno tri mesece,” razlaga Rozman.

Vendar razloga za paniko še ni, meni Pleško. Zaradi bistveno več opravljenih analiz na nove seve bi bilo lahko namreč strmo naraščanje primerov tudi nekoliko izkrivljeno: “Pravilen podatek bomo videli mogoče čez kakšen teden ali dva, koliko hitro se dejansko to širi.”

Kot poudarja Rozman, pa lahko nastanek novih sevov preprečimo le, če po vsem svetu zmanjšamo število obolelih. “Bolj kot je virus aktiven, več kot je okužb, večje je tudi število mutacij in bolj hitro se te nove variante pojavljajo,” pojasnjuje. Zato je ključna prav čim večja precepljenost. Nove različice namreč tudi po besedah ministra za zdravje predstavljajo izziv, kako z ustreznimi ukrepi zamejiti njihovo prekomerno širjenje, čemur bo, kot je napovedal, posvečen pomemben del sredine seje vlade. Na kateri bodo tudi odločali, ali zaradi novih sevov spet ustaviti javno življenje.

Vodja svetovalne skupine za covid-19, infektologinja Mateja Logar, je sicer danes po sestanku s svetovalno skupino dejala, da podatkov o izvoru in širjenju novih različic koronavirusa po državi za zdaj nima, saj čakajo še na rezultate analiz. Prav tako za zdaj niso razpravljali o ukrepih za zajezitev širjenja teh različic znotraj države. Še vedno gre namreč za posamične primere oz. ne gre za skupke okužb. “Če bi se ti začeli pojavljati, pa bi vsekakor ob tem sprejeli dodatne ukrepe,” je pojasnila. Za zdaj ni govora o tem, da bi se zaradi tega celotno javno življenje v državi ustavilo, pač pa razmišljajo bolj o lokalnih ukrepih, kot denimo trenutno veljajo za obalno-kraško regijo.

Vir: 24ur, STA, Vlada RS

Če se je dopoldne o tem govorilo neuradno, je zdaj uradno. Kot poroča spletni portal 24ur, so po angleškem in južnoafriškem sevu v Sloveniji potrdili še nigerijski sev novega koronavirusa. Potrdili so ga pri okuženih iz Maribora, Kranja in Novega mesta. Za zdaj ne kaže, da bi ta različica povzročala težji potek bolezni, podobno kot pri južnoafriškem pa naj bi se z njo lahko okužili kljub preboleli bolezni oziroma cepljenju.